Începând cu 1 iunie 2021, își începe activitatea operațională în statele membre participante Parchetul European (EPPO), instituție care are drept scop combaterea fraudelor cu fonduri europene.

Laura Codruța Kovesi își începe marți, oficial, rolul de prim procuror-șef al Parchetului European, prima organizație transnațională care va investiga cazuri de evaziune fiscală, spălare de bani, corupție la nivel european.

Debutul activității EPPO are loc cu întârziere, din cauza unelor state membre care și-au desemnat tardiv procurorii delegați. De altfel, Slovenia și Finlanda nu au făcut-o nici până acum.

„Este un moment istoric pentru Uniunea Europeană și pentru România, ca stat membru participant la cooperarea consolidată de instituire a Parchetului European. Așteptările cetățenilor europeni de la noua structură europeană sunt mari”, a spus ministrul român al justiției, Stelian Ion.

„Sunt convins că Procurorul-șef european și echipa sa vor da dovada profesionalismului și excelenței, prin obținerea unui track-record care să asigure o protecție efectivă a intereselor financiare ale Uniunii. Voi continua să sprijin activitatea Parchetului European, conștient fiind că succesul acestuia depinde de strânsa și eficienta colaborare a acesteia cu autoritățile naționale competente, bazată pe încredere reciprocă”, a menționat Stelian Ion, într-un comunicat al Ministerului Justiției.

 

”Avem o responsabilitate enormă ... Deciziile noastre vor afecta în mod direct drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni. Suntem primul instrument cu adevărat puternic în privința apărării statului de drept în UE. Succesul nostru e o chestiune de credibilitate pentru Uniunea noastră”,

 a declarat Laura-Codruța Kovesi, la evenimentul de lansare a EPPO, desfășurat la Luxemburg, subliniind cât de important e ca această instituție să fie independentă.

”Protejând bugetul Uniunii, vom juca un rol esențial în a-i convinge pe cetățenii europeni să aibă încredere în UE”, a mai spus Kovesi.

Primul procuror-șef al UE le-a transmis tuturor cetățenilor europeni că, de astăzi, există o singură adresă, cea a EPPO, unde oricine poate raporta activități suspecte în legătură cu fondurile Uniunii.

Kovesi a precizat că s-au făcut încă de astăzi sesizări, prima fiind din Germania. Au mai fost primite sesizări și din Italia.

Parchetul European, condus de fosta șefă a parchetului anticorupție din România (DNA), va fi „complet independent față de Comisie, celelalte instituții și organe ale UE, precum și față de statele membre”.

Această instanță supranațională va avea drept sarcină anchetarea și urmărirea în justiție a autorilor de infracțiuni care aduc atingere bugetului UE. O putere inedită, de care nu dispunea Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF).

Parchetul European va investiga și urmări penal frauda în materie de TVA dacă implică cel puțin două state membre și sume de cel puțin 10 milioane de euro, corupția sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE și spălarea de bani.

Parchetul European ar urma să lucreze, potrivit estimărilor, circa 3.000 de dosare pe an.

EPPO are sediul la Luxemburg, iar Laura Codruța Kovesi îl conduce alături de un colegiu de 22 de procurori, câte unul din fiecare stat participant. Dintre cele 27 de state ale UE, nu participă la inițiativă Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia și Danemarca. Totuși, Suedia și-a expimat deja interesul și s-ar putea alătura EPPO în 2022.

Anchetele și urmărirea penală sunt derulate în teren de procurorii delegați, în statele membre, care sunt desemnați de autoritățile naționale. Aceștia pot acționa în toată țara, pot organiza confiscări de bunuri, emite mandate de arestare și declanșa urmărirea penală.

România a desemnat deja primii șase procurori delegați, iar o nouă procedură de selecție pentru ocuparea celorlalte posturi de procurori europeni delegați a fost demarată la 26 mai, potrivit Ministerului Justiției.