Comisia Europeană are în vedere un "proces de consultare formală" asupra controalelor la frontierele interne pe care unele dintre statele membre ale Schengen le mențin în interiorul acestui spațiu de liberă circulație.

Comisia amenință cu acțiuni împotriva acestora în lipsa "unui angajament de schimbare" a acestei politici, se arată în cel de-al doilea raport privind Schengen publicat marți, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

Documentul, care trece în revistă situația spațiului de liberă circulație în ultimul an, enumeră bunele practici, dar și "provocările" nerezolvate, precum și domeniile de acțiune pe care Bruxellesul le consideră prioritare.

Printre aceste priorități se numără "eliminarea progresivă a controalelor pe termen lung la frontierele interne" și înlocuirea lor cu "măsuri alternative de cooperare polițienească".

Bruxellesul reamintește că reintroducerea controalelor în interiorul frontierelor Schengen "trebuie să fie excepțională, limitată în timp și o măsură de ultimă instanță".

Din cauza migranților ilegali, șase state membre ale UE practică în prezent astfel de controale, respectiv Franța, Austria, Germania, Danemarca, Slovacia și Suedia, plus Norvegia și Islanda, țări care nu fac parte din UE, dar sunt membre ale spațiului Schengen.

În raportul publicat marți, Comisia menționează că va lansa un "proces de consultare formală cu toate statele membre interesate" și avertizează că este "dispusă să recurgă la măsurile legale aflate la dispoziția sa în cazul în care aceste consultări nu vor avea ca rezultat un angajament clar de schimbare".

De asemenea, Comisia cere Consiliului (ce reunește statele UE) să permită aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen și să consolideze securitatea internă a acestui spațiu de liberă circulație pentru a combate criminalitatea organizată și traficul de droguri.