Emmanuel Macron a făcut mai întâi un bilanț al realizărilor europene în discursul susținut joi.

„Au existat succese, în special în ceea ce privește unitatea și suveranitatea, care nu erau realizate înainte”, a subliniat șeful statului francez, citând în special pandemia de Covid-19 și răspunsul la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, admițând că Europa „nu a înțeles totul bine”, relatează Le Monde.

„Europa noastră de astăzi este muritoare. Ea poate muri și depinde doar de alegerile noastre”, insistă Emmanuel Macron. „În următorul deceniu (…) riscul de a fi tot mai slăbiți este imens”, a adăugat el, considerând, de asemenea, că valorile „democrației liberale” sunt „din ce în ce mai criticate și contestate”.

În ceea ce privește apărarea, Emmanuel Macron a spus că dorește să creeze o „Europă puternică” care „impune respect”, „își asigură securitatea” și își recâștigă „autonomia strategică”.

El îi va invita pe europeni să construiască o „inițiativă europeană de apărare” care „poate” va include un scut european antirachetă. El a cerut, de asemenea, crearea unei „capacități europene de securitate cibernetică și apărare cibernetică”. În plus, președintele a pledat pentru un nou „împrumut european” pentru a finanța efortul de apărare, cu o „preferință pentru achiziționarea de echipamente militare europene”.

De asemenea, Emmanuel Macron a cerut Europei „să recâștige controlul pe deplin asupra granițelor și să și-l asume”. El a propus o „structură politică” pe subiectele migrației, securității, luptei împotriva crimei organizate și împotriva terorismului.

În ceea ce privește economia, președintele francez vrea ca Uniunea Europeană să devină „lider mondial” până în 2030, cu „strategii de finanțare dedicate”, în cinci „sectoare strategice de mâine”: inteligență artificială, calcul cuantic, spațiu, biotehnologii și „noi energii” (hidrogen, reactoare modulare și fuziune nucleară).

În „apărare și spațiu”, el vrea să includă „preferința europeană” în tratatele comunitare. El a cerut, de asemenea, o revizuire a politicii comerciale europene, deoarece China și Statele Unite nu mai „respectează regulile comerciale așa cum au fost scrise acum cincisprezece ani”.

Președintele francez a mai apărat integrarea în misiunile Băncii Centrale Europene a „un obiectiv de creștere, sau chiar un obiectiv de decarbonizare”. „Avem din nou nevoie de un șoc investițional comun, de un plan major de investiții bugetare” pentru apărare, inteligență artificială, decarbonizare, a pledat el, cerând o dublare a „capacității de acțiune financiară” a Uniunii Europene.

Emmanuel Macron a făcut apel la creșterea majoratului digital din Uniunea Europeană la 15 ani și la „control parental” asupra accesului la rețelele sociale sub această vârstă. „Dacă interzicem remarcile rasiste, remarcile antisemite, discursurile instigatoare la ură, trebuie să le interzicem și în spațiul digital, unde prezumția de anonimat duce la dezinhibarea urii”.

În cele din urmă, șeful statului francez a apărat „umanismul european”.

„A fi european nu înseamnă pur și simplu să locuiești pe un teritoriu de la Baltica la Mediterana sau de la Atlantic până la Marea Neagră, ci înseamnă a apăra o anumită idee umanistă, care plasează individul ca liber, rațional și luminat mai presus de orice altceva".

Macron a pledat și pentru „condiționarea” ajutorului european de respectarea statului de drept.

Emmanuel Macron și-a încheiat discursul, acuzându-i pe naționaliști că vor să rămână în „clădirea” europeană fără „să plătească chiria” sau să respecte „regulile coproprietății”.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA