După mobilizarea decretată de Putin, Uniunea Europeană se află în fața unei noi provocări. Ce ar trebui să facă în cazul rușilor care nu doresc să ia parte la războiul din Ucraina și încearcă să fugă din Rusia?

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a semna decretul privind mobilizarea parțială nu a fost bine primită de toți rușii. Unii încearcă să fugă din Rusia, dar opțiunile sunt destul de limitate, în condițiile în care vizele Schengen se obțin mai greu acum. În fața cererii în creștere de bilete de avion, companiile aeriene au început de astăzi să ceară prețuri piperate.

Pot ajunge în Europa?

Da, dar mai greu. Pe lângă faptul că nu mai există curse directe, chestiunea vizelor s-a complicat după invadarea Ucrainei.

Începând cu 12 septembrie, a intrat în vigoare suspendarea integrală a Acordului UE de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia. Asta nu înseamnă că rușii nu mai pot solicita vize Schengen, ci că tot procesul de procesare a informațiilor și de o eventuală acordare a vizei se derulează mai lent. În plus, crește și prețul pentru solicitarea unei vize.

Suspendarea integrală afectează toate categoriile de călători care vin în UE pentru o ședere de scurtă durată.

Comisia Europeană a anunțat că urmează să prezinte orientări suplimentare pentru a se asigura că această suspendare nu are un impact negativ asupra anumitor persoane care călătoresc în UE în scopuri esențiale, cum ar fi jurnaliștii, disidenții și reprezentanții societății civile.

Până la aceste orientări, patru state membre - Polonia, Estonia, Letonia și Lituania - au decis ca, începând cu 19 septembrie, să interzică accesul pentru majoritatea rușilor cu vize Schengen pe teritoriul lor. Restricția se aplică inclusiv cetățenilor ruși care dețin o viză Schengen și doresc să călătorească în scopuri turistice, de afaceri, sportive sau culturale.

Aflat la București, europarlamentarul spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D) a declarat că europenii trebuie să se gândească ce e de făcut în fața acestei noi provocări.

"Trebuie să recunoaștem că doar o presiune politică internă, din partea rușilor, poate să-l oprească pe Putin, să-i schimbe deciziile. Deocamdată, Putin nu e o persoană cu care să putem discuta, e nevoie de schimbări mari, de proteste împotriva deciziilor lui arbitrare", a spus europarlamentarul socialist.

Aguilar a subliniat că, momentan, cetățenii ruși pot intra pe teritoriul UE, sancțiunile adoptate până acum fiind îndreptate împotriva celor care susțin regimul Putin, într-un fel sau altul: oligarhi, familie, anturaj etc.

Cum îi putem ajuta pe rușii care pleacă? "Răspunsul trebuie să fie european, nu național".

Europarlamentara estonă Yana Toom (Renew) consideră că nu trebuie creată o nouă Cortină de Fier și atrage atenția că măsură adoptată de Polonia și de statele baltice contravine legislației europene.

"Noi, europenii, tot vorbim de promovarea valorilor, vrem să demonstrăm că suntem mai buni. Pe de altă parte se încearcă crearea unei noi Cortine de Fier. Decizia Poloniei și  a statelor baltice de a suspenda vizele turistice contravine legislației europene, e o încălcare a Codului Schengen", a spus Toom.

Ea a subliniat că este încălcată atât legislația Schengen, cât și spiritul ei, dacă toți rușii sunt evaluați la fel. Cererile ar trebuie aprobate de la caz la caz.

Din aceste motive, Finlanda - țara europeană cu cea mai mare graniță comună cu Rusia - nu a procedat la fel, deși miniștrii de externe din cele patru țări i-au cerut acest lucru.

"Practic, patru state membre decid că vizele Schengen eliberate de alte 18 state membre nu sunt valabile, e ciudat ... Statul de drept e valoarea principală a UE, dacă nu o respectăm, începem să fim ca Rusia și nu vrem acest lucru".

Vorbitoare de rusă și născută în URSS, Yana Toom atrage atenția că, "dacă-i închizi pe ruși în țară și le spui să scape de Putin, asta nu se va întâmpla. Nici mâine, nici poimâne. E o greșeală această izolare".

"E nevoie de sancțiuni, dar trebuie să ne gândim la oamenii care trăiesc acolo, noi ne-am afirmat sprijinul pentru protestatarii împotriva războiului, i-am dat premiul Zaharov lui Aleksei Navalnîi, știm că avea mii de susținători și acum le spunem: «nu, stați acolo, dincolo de frontieră, sunteți pedepsiți pentru că sunteți ruși».

Aguilar - tehnic e posibil să primească viză turistică, dar lucrurile se pot schimba, am putea asista la un nr mare de transfugi, deocamdată cet ruși pot intra pe ter ue și se și întâmplă

toate sanc adoptate paâa acum de ue sunt tințite, îi vizează pe cei care contribuie la regimul putin, într+un fel sau altul, inițial pe olig, familiam anturajul, însă nu s-a luat pân acum nicio măsură care să le spună rușilor româneți acolo, nu ai aveți voie să veniți în europa.

Și europarlamentarul olandez Thijs Reuten (S&D) consideră că UE trebuie să-i ajute pe rușii care nu doresc să lupte în războiul din Ucraina.

"O interzicere totală a vizelor, chiar dacă ar fi introdusă acum, nu i-ar impiedica pe cei care deja au îndeplinit formalitățile să treacă frontiera. ar trebui să facem mai multe și să uăm măsuri care generează mai multe confutii. main card putin - our weakness, sovaieli, internatl division

"Trebuie să fim uniți, să rămânem deschiși în fața celor care refuză să participe la războiul lui Putin. UE trebuie să-și deschidă porțile în fața celor care fug, la fel cum a făcut cu activișții care se opun de decenii lui Putin, a spus Reuten, reamintind că "propia slăbiciune a europenilor, șovăielile, diviziunile interne" reprezintă principala carte a liderului rus".