Bugetul UE și redresarea economică în contextul pandemiei COVID-19, relația cu UK, rasismul în Uniune și protejarea industriilor strategice de achizițiile străine sunt câteva dintre subiectele aflate pe agenda plenului PE din 17-19 iunie.

 

  • PE va discuta despre bugetul UE pe termen lung și redresare cu Consiliul și Comisia. 

Înaintea Consiliului European din 19 iunie, eurodeputații își vor prezenta miercuri poziția cu privire la finanțarea viitoare a UE și la redresarea economică în contextul pandemiei COVID-19.

”Fiind singurul organism ales în mod direct care reprezintă cetățenii UE, Parlamentul European trebuie să fie implicat pe deplin în punerea în aplicare a planului de redresare. Vom stabili prioritățile astfel încât sprijinul să fie direcționat acolo unde este cea mai mare nevoie și acolu unde va avea cel mai mare impact pentru cetățenii europeni”, a declarat președintele PE David Sassoli. 

  • Relațiile UE-Regatul Unit: evaluarea negocierilor pentru un nou parteneriat
Eurodeputații vor face bilanțul progreselor înregistrate în cadrul negocierilor dintre UE și Regatul Unit cu privire la un nou parteneriat, într-o rezoluție care urmează să fie adoptată joi. 
  • PE va solicita lansarea până în toamnă a Conferinței privind viitorul Europei
Parlamentul dorește începerea Conferinței cât mai curând posibil și luarea în considerare a provocărilor evidențiate de pandemia COVID-19.  
  • Moartea lui George Floyd: deputații vor evalua rasismul în UE și în lume 

Violența poliției împotriva afro-americanilor și protestele masive anti-rasism din SUA și din întreaga UE vor face obiectul unei dezbateri în plen, urmată de o rezoluție. 

  • Măsuri pentru contracararea dezinformării și impactul acestora asupra libertății de expresie 

Deputații vor discuta efectele luptei împotriva răspândirii COVID-19 asupra drepturilor fundamentale în UE. 

  • Controale la frontierele Schengen: PE va solicita restabilirea rapidă a libertății de circulație 

Parlamentul European va discuta miercuri despre situația redeschiderii frontierelor interne în Europa și va vota o rezoluție joi. 

  • Deputații vor dezbate modalități de protejare a industriilor strategice față de achizițiile străine 

Comisia și Consiliul vor aborda miercuri planurile pentru protejarea industriilor europene, slăbite de criza COVID-19. 

  • Finanțarea verde: Parlamentul va adopta criterii pentru investiții durabile 

Noi norme pentru a stabili dacă o activitate economică este sustenabilă din punctul de vedere al mediului urmează a fi aprobată joi de Parlament. 

  • Lucrătorii transfrontalieri și sezonieri: PE solicită condiții de muncă îmbunătățite
Parlamentul solicită tratament și protecție egale în contextul COVID-19 pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri, într-o rezoluție care va fi supusă la vot vineri.  
  • COVID-19: Mai multe ajutoare pentru fermieri din Fondul de dezvoltare rurală al UE

Planurile de a permite utilizarea fondurilor pentru dezvoltare rurală în sprijinul fermieriilor și IMM-urilor agroalimentare grav afectați de criza COVID-19 vor fi supuse la vot miercuri.

  •  COVID-19: Deputații vor identifica acțiunile necesare pentru a salva sectorul turismului

 

Parlamentul European va discuta miercuri alături de Comisie despre situația dificilă a actorilor economici din domeniul turismului din întreaga Europă.  
  • Cazul premierului ceh: PE va solicita o mai bună protecție a fondurilor europene
Eurodeputații vor vota vineri o rezoluție prin care se solicită soluționarea potențialului conflict de interese în cazul premierului ceh.