Pentru a sprijini și a încuraja cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenței medicale între autoritățile naționale, regionale și locale, Comisia Europeană a publicat vineri orientări practice pentru statele membre.

Cooperarea transfrontalieră poate contribui la reducerea presiunii asupra spitalelor suprasolicitate, prin transferul de pacienți care suferă de coronavirus la tratament în statele membre în care sunt disponibile locuri în spitale. Comisia va sprijini, de asemenea, statele membre sau organizațiile neguvernamentale să trimită echipe calificate de personal medical pentru a oferi asistență la nivel transfrontalier. 

”Unitatea și solidaritatea la nivelul UE sunt vitale în lupta împotriva coronavirusului. Cooperarea transfrontalieră poate face diferența în ceea ce privește salvarea de vieți, reducând presiunea asupra structurilor de asistență medicală suprasolicitate din statele membre. Confruntați cu cea mai mare criză a ultimelor generații, nu vom lăsa niciun element nevalorificat în răspunsul nostru colectiv”, a declarat vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas.

Orientările de astăzi definesc o abordare mai coordonată a cooperării transfrontaliere în domeniul asistenței medicale de urgență. De asemenea, prevăd sprijin și asistență suplimentare furnizate de Comisie autorităților sanitare din statele membre, în special prin: 

  • coordonarea cererilor de asistență medicală transfrontalieră prin intermediul Comitetului pentru securitate sanitară, prezidat de Comisie, și al sistemului UE de alertă precoce și răspuns rapid. Obiectul unor asemenea cereri l-ar putea face, de exemplu, locuri în centrele de terapie intensivă, tratamentul și transferul pacienților sau al echipelor calificate de personal medical. Comisia va monitoriza îndeaproape aceste cereri și asistența disponibilă în statele membre.
  • sprijinirea autorităților sanitare care solicită asistență prin intermediul mecanismului UE de protecție civilă. Mecanismul îi permite Comisiei să coordoneze și să cofinanțeze transportul transfrontalier de urgență al pacienților și al echipelor calificate de personal medical.
  • stabilirea unor modalități referitoare la mobilitatea transfrontalieră a pacienților și clarificarea măsurilor care trebuie luate pentru rambursarea costurilor medicale ale tratamentul transfrontalier în conformitate cu Regulamentul privind coordonarea sistemelor de securitate socială.
  • încurajarea desfășurării de echipe calificate de personal medical la nivel transfrontalier. De asemenea, Comisia încurajează autoritățile locale, regionale și naționale din domeniul sănătății să utilizeze acordurile bilaterale și regionale existente­ și să clarifice recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale medicale.
  • operarea unui sistem de sprijin pentru managementul clinic, pentru a sprijini profesioniștii din domeniul sănătății să facă schimb de cunoștințe și de expertiză. Sistemul pune la dispoziție o platformă pentru conferințe web care le permite clinicienilor să facă schimb de cunoștințe, să discute și să partajeze cazuri clinice în întreaga UE.

În plus, în ceea ce privește asistența financiară pentru cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenței medicale, Comisia a extins și Fondul de Solidaritate, pentru a acoperi urgențele din domeniul sănătății publice. Mai mult, cheltuielile în materie de sănătate sunt eligibile pentru finanțare din fonduri structurale și s-a prevăzut deja o mai mare flexibilitate cu privire la transferul de fonduri ca parte a răspunsului economic coordonat la epidemia de COVID-19.