Comisia Europeană l-a comparat joi pe președintele rus Vladimir Putin cu fostul dictator sovietic Iosif Stalin, atribuindu-i responsabilitatea pentru "toate consecințele" războiului în Ucraina, după avertismentul dat de Putin Alianței Nord-Atlantice.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru afaceri externe, Peter Stano, a declarat că discursul lui Putin despre starea națiunii adresat joi parlamentului rus, în care a avertizat NATO și a asigurat că armata rusă a primit deja primele rachete intercontinentale Sarmat, capabile să transporte fiecare câte 10-15 focoase nucleare ghidate, "poate fi rezumat astfel foarte pe scurt", relatează EFE, preluată de Agerpres.

"În esență, este o decepție pentru națiune; națiunea trăiește sub o represiune care seamănă cu vremurile lui Stalin, armata este într-o stare dezastruoasă, economia este în ruină, țara este complet distrusă, iar eforturile sale de a distruge Ucraina nu au fost, până acum, decât un eșec", a declarat Stano în cadrul conferinței de presă zilnice la Comisia Europeană.

Peter Stano a precizat că discursul trebuie înțeles în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din Rusia, programate pentru luna martie și al "eforturilor lui Putin de a fi reales", precum și o încercare de a abate de la sine vina pentru războiul împotriva Ucrainei.

"Continuă să-și dezamăgească propria națiune și încearcă să continue să dezamăgească publicul internațional, dacă mai există cineva care îl mai ascultă. El a început războiul împotriva Ucrainei, el este responsabil pentru toate consecințele pe plan intern în Rusia, pe plan regional în Ucraina, dar și pe scena globală", a subliniat Stano.

Iar "toate aceste amenințări cu arme nucleare sunt complet inacceptabile și nepotrivite", a declarat purtătorul de cuvânt citat.Putin a avertizat NATO că consecințele desfășurării de trupe aliate în Ucraina vor fi 'tragice', respingând în același timp ca 'absurde' acuzațiile potrivit cărora Moscova se gândește să atace Europa.

"Ei (occidentalii) au vorbit despre posibilitatea de a trimite contingente militare occidentale în Ucraina (...) Dar consecințele acestor intervenții ar fi într-adevăr mult mai tragice", a declarat președintele rus în discursul rostit în Gostinîi Dvor, un Palat al Congresului situat lângă Piața Roșie din Moscova, potrivit AFP.

"Ei trebuie să înțeleagă că și noi avem arme capabile să lovească ținte de pe teritoriul lor. Tot ceea ce inventează ei în acest moment, pe lângă faptul că înspăimântă întreaga lume, este o amenințare reală de conflict cu folosirea armelor nucleare și, prin urmare, de distrugere a civilizației", a continuat președintele rus.