Conferința de presă de marți a Ursulei von der Leyen a ridicat mai multe semne de întrebare, cel mai comentat fiind noul portofoliu ”protejarea modului de viață european” atribuit fostului purtător de cuvânt al CE, grecul Margaritis Schinas.

Eurodeputatul britanic Claude Moraes (Partidul Laburist) a scris pe Twitter că un portofoliu cu acest nume nu ar trebui să existe într-o Comisie Europeană modernă în anul 2019. 

Numele portofoliului e o ”monstruozitate”, crede eurodeputatul francez Damien Careme (Verzi): "Sună bine, dar, când realizezi că se va ocupa de migrație, integrare și securitate, devine absolut dezgustător”, relatează Euronews.

Biroul european al Amnesty și-a exprimat preocuparea, precizând că legarea migrației de securitate în portofoliul protejarea modului european de viață, riscă să trimită ”un mesaj îngrijorător”.

Friends of the Earth, o organizație non-guvernamentală privind protejarea mediului, a scris pe Twitter că "ideea că «europenii» trebuie protejați de culturi externe este o gândire fascistă care nu ar trebui să fie aibă legătură cu politica de migrație"

În scrisoarea de misiune către Margaritis Schinas, Von der Leyen a scris că "modul de viață european e construit pe prncipiul demnității și egalității pentru toți”. Deși expresia a provocat rumoare marți, ea nu a fost folosită pentru prima dată, apărând încă din iulie în ”Orientările politice pentru viitoarea Comisie”. În acest document, președinta aleasă a CE scrie că Europa ar trebui să se străduiască ”mai mult în ceea ce privește protejarea cetățenilor și a valorilor noastre”, în timp ce ”susținerea statului de drept” și ”a unor frontiere puternice și a unui nou început în politica de migrație” sunt esențiale pentru protejarea ”modului european de viață”. 

Ursula von der Leyen a făcut apel la întărirea mecanismelor pentru a se asigura că statele membre respectă statul de drept și a propus ”un nou pact pentru migrație”, care include frontere externe mai puternice și un sistem de azil modernizat.

Blocul comunitar ar trebui să se concentreze asupra cooperării pentru dezvoltare pentru a îmbunătăți ”perspectivele pentru tinere și tineri în țările lor de origine”.

Schinas s-a declarat ”încântat” de portofoliu.