Comisia Europeană a anunțat joi rezultatele cererilor de propuneri din 2023 din cadrul Fondului european de apărare (FEA), în valoare de 1 031 de mil. de euro sub formă de finanțare din partea UE pentru sprijinirea a 54 de proiecte europene comune.

Proiectele vizează cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării.

Proiectele selectate vor sprijini excelența tehnologică într-o gamă largă de capabilități de apărare din domenii critice, în special apărarea cibernetică, lupta terestră, aeriană și navală, protecția activelor spațiale sau apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN).

Ele vor contribui la prioritățile UE în materie de capabilități, la o mai bună cunoaștere a situației pentru a asigura accesul la spațiu și la dezvoltarea de tehnologii pentru un viitor tanc de luptă.

De asemenea, ele vor sprijini transportul aerian strategic de mărfuri supradimensionate, care este o capabilitate esențială pentru sprijinirea rapidă a misiunilor din întreaga lume.

În cadrul schemei europene de inovare în domeniul apărării (EUDIS) a programului FEA, IMM-urile, start-up-urile și întreprinderile nou intrate pe piață din sectorul apărării au beneficiat de mai multe oportunități oferite în cursul ciclului de finanțare al FEA din 2023.

Pentru prima dată, patru proiecte vor sprijini transferul de inovații civile către domeniul apărării.