Creșterea extremismului nu trebuie ignorată, ci contracarată, spune președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Ea a folosit neprimirea României și Bulgariei în Schengen pentru a atrage atenția asupra pericolului creșterii extremismului.

Cum alegerile europarlamentare se apropie, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, atrage atenția asupra responsabilității liderilor europeni în a-și explica mai bine deciziile și a-și îmbunătăți comunicarea. 

Într-o discuție cu jurnaliștii la Strasbourg, Roberta Metsola și-a reamintit că dezbaterea privind limbajul european și impresia că Europa e ”atât de distantă” exista în Malta încă dinainte de aderarea țării sale la Uniunea Europeană - 1 mai 2004. 

În contextul alegerilor europene de anul viitor, Roberta Metsola consideră că extremismul nu trebuie ignorat, ci combătut.

Ea a susținut că o decizie precum neincluderea României și Bulgariei în Schengen - în decembrie 2022 - poate duce la creșterea fenomenului extremist. 

 "Cel mai rău lucru care ni s-ar putea întâmpla este ca o decizie precum cea din decembrie de a nu permite aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen să se întâmple și în cazzul altor țări care luptă în război - în războiul nostru. Să aștepți ani de zile și să ți se spună nu. Cum putem justifica un astfel de mesaj în fața a milioane de oameni care se uită la Europa ca singura lor speranță?", a declarat marți președinta Parlamentului European.

O decizie precum blocarea aderării României și Bulgariei la Schengen, după ce în urmă cu 12 ani Comisia Europeană a stabilit că sunt pregătite pentru acest spațiu, iar Parlamentul European a fost de acord că ”nu există niciun obstacol juridic, politic sau de orice alt fel” în calea intrării în spațiul european de liberă circulație, ar putea duce la creșterea numărului celor care vor ”să distrugă Europa", a atras atenția Roberta Metsola.

Totodată, ea a subliniat că există și un sentiment de frustrare și ignorare din partea multor cetățeni europeni: ”De ce să discutăm despre schimbarea tratatelor când eu sunt îngrijorat că nu îmi pot încălzi locuința și că nu mă descurc?”

”Cred că răspunsul nostru trebuie să fie că, dacă deciziile noastre sunt centrate pe oameni, dacă rămânem cel mai ambițios continent în privința schimbărilor climatice și dacă reușim să creăm un mediu sigur pentru industrii și IMM-uri, putem avea o politică europeană care să fie simțită ca venind din partea Europei”, a spus Metsola.

Pe de altă parte, ea crede că e nevoie de modificarea tratatelor, mai ales dacă UE se va extinde. 

”Nu pot justifica modul în care am petrecut un an și jumătate la Conferința privind viitorul Europei, cu o concluzie foarte frumoasă, cu o mulțime de declarații, și apoi «nada». Nu pot justifica acest lucru. Pot să vă spun că Parlamentul European a cheltuit o mulțime de bani. La fel și Comisia ... Trebuie să fim pregătiți să acceptăm că ceea ce funcționează pentru 27, nu va funcționa pentru 32, 33 sau 35”, a mai spus Metsola.