Includerea bulgarilor în Constituție - o condiție pentru începerea negocierilor europene în Macedonia de Nord - a intrat inevitabil în campania candidaților pentru alegerile prezidențiale din țară.

În timp ce Stevo Pendarovski și Bujar Osmani (amândoi fac parte parte din majoritatea de guvernământ în ultimii ani) susțin schimbările, toți ceilalți sunt evazivi sub o formă sau alta.

 Arben Taravari, de exemplu, vorbește despre necesitatea mai multor garanții că nu vor mai fi alte condiții pentru Macedonia de Nord (din acest motiv, Osmani și partidul său DUI îl acuză că a dat dovadă de flexibilitate pentru a guverna opoziția albaneză cu VMRO-DPMNE).

 Gordana Siljanovska-Davkova nu dă o soluție clară problemei create după ce nu s-a ajuns la o majoritate pentru amendamentele din august 2023, dar vorbește despre mai multe declarații comune și alte idei.

Maksim Dimitrievski dorește un efect întârziat al modificărilor constituționale (după ce Macedonia de Nord devine parte a UE), Stevco Jakimovski este și el în favoarea unei amânări, dar după disputa bilaterală privind limba și identitatea. Biljana Vankovska de la „Levica” merge și mai departe și vrea ca Acordul de Bună Vecinătate cu Bulgaria să fie reziliat.  

 

 SURSA: RADOR RADIO ROMANIA