Comisia Europeană a decis să prelungească scutirea temporară de taxe vamale și de TVA la importurile de dispozitive medicale și de echipamente de protecție din țări terțe.

Decizia de scutire temporară a fost luată pe 3 aprilie. Acum, Comisia Europeană a decis să prelungească această scutire cu 3 luni, până la 31 octombrie 2020.

Decizia se explică prin faptul că numărul de cazuri de COVID-19 din statele membre constituie încă un risc la adresa sănătății publice și că în statele membre sunt încă raportate deficite de dispozitive medicale.

"Trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne asigura că dispozitivele medicale și echipamentele de protecție ajung la cei care au nevoie de ele. Din acest motiv, am decis să extindem cu trei luni scutirea de taxe vamale și de TVA la importurile de astfel de echipamente din țări terțe. Pe întreg teritoriul Europei, cadrele medicale au lucrat neobosit pentru a salva cât mai multe vieți și profit de această ocazie pentru a-mi exprima din nou respectul profund și recunoștința”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru eonomie.

La 11 iunie 2020, Comisia a consultat toate statele membre, precum și Regatul Unit, cu privire la necesitatea extinderii scutirii, iar acestea au decis să o solicite.