Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat miercuri "planul de victorie" în Parlamentul de la Kiev. El a exclus posibilitatea cedării de teritorii Rusiei.

Obiectivul nostru este să fim "suficient de puternici pentru a pune capăt războiului".

"Acest plan poate fi implementat. Asta depinde de parteneri. Subliniez: de parteneri. Cu siguranță nu depinde de Rusia", le-a spus parlamentarilor președintele Zelenski.

Planul său are cinci puncte:

1. Invitarea Ucrainei să se alăture NATO înainte ca războiul să se încheie. Potrivit lui Zelenski, aceasta ar fi o "dovadă de determinare" și ar arăta cum văd partenerii Ucraina în "arhitectura de securitate".

2. Întărirea apărării. Acestea includ continuarea operațiunilor în Rusia și ridicarea restricțiilor asupra atacurilor pe teritoriul său, retragerea sistemelor de apărare aeriană, doborârea în comun a aeronavelor rusești cu partenerii, extinderea utilizării dronelor și rachetelor ucrainene și accesul la informațiile serviciilor secrete ale partenerilor.

3. Descurajarea prin utilizarea unui pachet cuprinzător de descurajare non-nucleară, care este destinat să protejeze și să limiteze agresiunea rusă.

4. Dezvoltarea potențialului strategic și economic al Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor.

5. După război, armata ucraineană își poate folosi experiența pentru a întări apărarea NATO și a Europei. Contingentul american ar putea înlocui armata ucraineană.

Punctele al doilea, al treilea și al patrulea au anexe secrete care au fost prezentate partenerilor, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Zelensky a spus că, dacă totul "decurge conform planului", războiul s-ar putea termina până la sfârșitul anului viitor.

 "Toată lumea poate vedea că Rusia nu caută o pace sinceră. Putin a înnebunit și nu vrea decât război. Nu se va schimba singur. E prea blocat în trecut", a spus Zelenski. 

În ceea ce privește al cincilea punct, Zelenski a subliniat că, "după acest război, Ucraina va avea unul dintre cele mai experimentate și mai mari contingente militare. Soldații noștri vor avea experiență reală în războiul modern, experiență în folosirea armelor occidentale și experiență diversă în relațiile cu trupele NATO".

"Această experiență ucraineană ar trebui folosită pentru a consolida apărarea alianței și pentru a asigura securitatea în Europa", a subliniat liderul de la Kiev.

Kremlinul a declarat miercuri că este prea devreme pentru a comenta în detaliu planul, dar a precizat că autoritățile de la Kiev trebuie să se "trezească din beție" și să realizeze inutilitatea politicilor urmărite, transmite Reuters.