Comisia Europeană a propus marți o nouă resursă proprie temporară bazată pe profiturile companiilor.

În urma acordului politic privind pachetul „Pregătiți pentru 55”, care urmărește să asigure faptul că politicile UE contribuie la neutralitatea climatică a continentului nostru, Comisia propune și adaptarea propunerilor privind resursele proprii bazate pe sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) și pe mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) în comparație cu propunerile inițiale din decembrie 2021.  

Propunerea de marți completează și actualizează pachetul pentru următoarea generație de resurse proprii la bugetul prezentat în decembrie 2021.

Trei surse de venituri au fost propuse atunci:

1. Veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii (ETS),

2. Resursele generate de mecanismul propus al UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon,

3. Cota din profiturile reziduale ale întreprinderilor multinaționale care vor fi realocate statelor membre ale UE în temeiul recentului acord OCDE/G20 privind realocarea drepturilor de impozitare.

Acestea sunt completate astăzi de o resursă proprie statistică legată de sectorul corporativ. Odată intrat în vigoare, acest pachet de noi resurse proprii va asigura o finanțare adecvată pe termen lung a bugetului, inclusiv rambursarea instrumentului NextGenerationEU.

 

”Propunerea de astăzi completează propunerea noastră privind noi resurse proprii stabile pentru a finanța investițiile masive ale instrumentului NextGenerationEU în redresarea și reziliența UE cu patru noi resurse proprii pentru bugetul UE. În prezent, statele membre dispun de toate elementele necesare pentru a ajunge la un acord rapid și pentru a asigura finanțarea bugetului UE”,

 

a declarat șefa CE, Ursula von der Leyen.

Parlamentul European, Consiliul și Comisia au convenit în 2020 că ar trebui propusă o resursă proprie legată de sectorul corporativ.

Noua resursă proprie statistică bazată pe profiturile întreprinderilor va fi temporară, urmând să fie înlocuită cu o eventuală contribuție din partea inițiativei „Întreprinderile din Europa: cadru de impozitare a profitului” (BEFIT), odată ce aceasta va fi propusă și aprobată în unanimitate de toate statele membre.

Resursa proprie prezentată astăzi va fi calculată ca 0,5 % din baza noțională de profit a societăților din UE, un indicator calculat de Eurostat pe baza statisticilor conturilor naționale.

Comisia spune că acesta nu este un impozit pe profit și nici nu sporește costurile de asigurare a conformității suportate de acestea:

”Este vorba despre o contribuție națională plătită de statele membre pe baza excedentului brut de exploatare pentru sectoarele societăților financiare și nefinanciare, ceea ce ar contribui la echilibrarea pachetului de resurse proprii și la diversificarea în continuare a surselor de venituri ale bugetului UE”.

Resursa proprie statistică bazată pe profiturile întreprinderilor ar genera, începând cu 2024, venituri de aproximativ 16 miliarde de euro (la prețurile din 2018) pe an.

PE: Propunerea - un pas mare înainte

Coraportorii Parlamentului European pentru Cadrul Financiar Multianual (CFM), Jan Olbrycht (PPE, Polonia) și Margarida Marques (S&D, Portugalia), au salutat anunțul Comisiei:

”Suntem încântați că CE a recunoscut amploarea provocărilor și a ascultat apelul Parlamentului de a revizui cadrul bugetar al UE”.

Trebuie să sprijinim Ucraina, să atenuăm consecințele economice și sociale și să construim o Uniune mai rezistentă și mai competitivă, au spus ei, adăugând că, în prezent, bugetului UE îi lipsesc ”mijloacele și flexibilitatea pentru a răspunde crizelor cu care ne confruntăm și pentru a finanța noi nevoi și politici”.

Ei au mai precizat că PE va face tot ce-i stă în putință pentru a pune în aplicare până la 1 ianuarie 2024 un CFM revizuit, care să răspundă la crize și la așteptările cetățenilor.

Și Siegfried Mureșan, negociator-șef pentru bugetul Uniunii Europene din 2024, a salutat propunerea Comisiei.

”Cetățenii din România și din toate țările membre așteaptă să venim cu soluții și cu finanțare adecvată. Oamenii așteaptă să ajutăm și mai mult întreprinzătorii și fermierii noștri afectați de consecințele războiului dus de Rusia în Ucraina și să investim mai mult în măsuri pentru creșterea siguranței oamenilor, în contextul amenințărilor din exterior”, a spus Mureșan.

”Obiectivul meu este adoptăm cât mai repede forma revizuită a CFM astfel încât să oferim oamenilor un buget UE adecvat pentru 2024 și pentru următorii ani, capabil să finanțeze în mod corespunzător prioritățile tradiționale ale UE și capabil să finanțeze sprijinul pentru Ucraina, Moldova și prioritățile care au apărut în urma invaziei Rusiei în Ucraina”, a mai subliniat eurodeputatul român (PNL/PPE).