În cadrul "Operațiunii Fox”, polițiștii austrieci urmează să combată traficul de persoane pe teritoriul ungar, a anunțat marți ministrul de Interne Gerhard Karner. Cancelarul Nehammer se duce la Consiliul European cu 5 propuneri privind migrația.

Polițiștii austrieci vor opri refugiații și vor combate traficul de persoane pe teritoriul Ungariei, în cooperare cu autoritățile locale. "Aveți sarcina de a folosi consecvent și ferm frâna azilului”, a subliniat marți ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP), în timpul unei vizite la granița cu Ungaria din apropierea podului Andau (districtul Neuusiedl am See).

60 de polițiști austrieci vor participa la această operațiune, prin care Viena își propune să reducă presiunea migratorie asupra Austriei.

Prin noul concept operațional, implementat încă de la începutul lunii decembrie, Ministerul de interne dorește să reducă numărul de traficanți și de refugiați care ajung pe teritoriul Austriei. Trebuie luptat împotriva "mafiei traficanților" și trebuie prevenit "abuzul față de procedura de azil", a spus Karner.

Patrulele de poliție austro-ungare care supraveghează zona de frontieră sunt echipate cu drone, doi câini polițiști, camere cu termoviziune și vehicule speciale pentru urmărirea traficanților de persoane pe teren accidentat.

Accentul se pune pe zonele de frontieră ale districtelor Neusiedl am See și Oberpullendorf, care sunt cele mai afectate de migrația ilegală. Potrivit poliției, 10.800 de refugiați au fost prinși și 47 de traficanți de persoane arestați doar în zona din jurul podului Andau în ultimele luni, notează Die Presse. 

Karner a respins criticile la adresa misiunii. Mai multe asociații au atras atenția că noul concept va îngreuna și mai mult cererile de azil depuse de refugiații ajunși în Ungaria. 

"Trebuie să facem ceva și noi, nu doar să cerem", a spus ministrul de interne, apărând vetoul Austriei împotriva aderării Bulgariei și României la Schengen: "Sistemul funcționează aici, în Est, nu".

Contre între Nehammer și liderul formațiunii extremiste FPÖ

Cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) a apărat marți, în Parlament, vetoul împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, lansând critici la adresa UE. Asta nu l-a scutit de critici dure venite din partea liderului FPÖ, Herbert Kickl. 

A trata pe cineva care a intrat ilegal în țară ca pe un concetățean este același lucru cu a trata un hoț ca pe un membru al familiei, i-a spus Kickl cancelarului. În timp ce are loc o migrație în Austria, mulți austrieci care muncesc nu-și mai pot permite să trăiască în această țară. Motivul: sancțiunile împotriva Rusiei, care au dus la o explozie a costurilor în sectorul energetic - "rezultatul unei politici stupide și iresponsabile", a spus Kickl, cerându-i lui Nehammer să nu se amestece în războiul prelungit dintre Rusia și Ucraina. 

În schimb, Kickl a salutat vetoului împotriva României și Bulgariei.

Cancelarul s-a lansat într-un discurs neobișnuit de lung în care a încercat să-i explice lui Kickl cine e, de fapt, responsabil pentru criză, notează Die Presse. Dacă nu ar fi război, nu ar exista sancțiuni, nu ar fi speculații în sectorul energetic – și fără război nu ar exista nici suferință.

Apoi, Nehammer s-a lansat într-o explicație și mai lung privind decizia Austriei de a împiedica România și Bulgaria să adere la Schengen. El a spus că Austria este împovărată de problema refugiaților, iar Uniunea Europeană nu oferă suficient ajutor, astfel că este necesar ca Austria să ia inițiativa. El a cerut ajutor financiar pentru Bulgaria pentru a construi un gard de frontieră. Comisia este "prea lentă" în această privință, a spus el.

Kickl - "lobbyistul lui Putin"

Michel Reimon, parlamentar din partea Verzilor, l-a întrebat pe Kickl de ce nu preferă să vorbească despre rețeaua extremistă de dreapta, care plănuia să ia cu asalt Bundestagul. Reimon l-a numit pe liderul FPÖ "lobbyistul lui Putin". 

Nikolaus Scherak din partea lui Neos a insistat asupra unor proceduri mai rapide de azil și acorduri extinse de repatriere. ÖVP, însă, preferă să cânte partitura populismului.

Sherak a condamnat vetoul privind extinderea Schengen. Faptul că un număr mare de refugiați sunt înregistrați în Austria nu este vina Comisiei Europene, ci a prietenilor ÖVP, precum premierul ungar Viktor Orban. 

Pamela Rendi-Wagner, lidera SPÖ, a declarat că Nehammer îi permite lui Orban să-l facă să are "ca un școlar", atunci când vine vorba de azil și migrație.

Un an întreg s-a negociat la Bruxelles cu privire la extinderea Schengen. "Guvernul austriac a dat din cap la toate fără să ridice problema că Austria este afectată de migrație”, a spus Rendi-Wagner, care a subliniat că executivul nu a încercat să discute cu alte state membre și nu a făcut propuneri în vederea îmbunătățirii situației. Rezultatul: "Guvernul a apelat la un drept de veto fără a avea niciun plan, lucru pe care nimeni din Europa și Austria nu îl înțelege”, a spus președinta social-democraților austrieci, relatează agenția APA.

"Ați dus Austria într-o fundătură”, a acuzat Rendi-Wagner, solicitând ÖVP și Verzilor să organizeze alegeri anticipate.

Cinci propuneri cu care Nehammer se duce la Bruxelles

Problema azilului va fi pe agenda Consiliului European de joi și vineri, de la Bruxelles. Potrivit cotidianului Die Krone, cancelarul Karl Nehammer se duce cu cinci propuneri care trebuie implementate urgent la nivelul întregii Uniuni:

1. Comisia Europeană să suporte costurile operațiunilor poliției în străinătate pentru combaterea migrației ilegale. Totodată, CE ar trebui să ofere un sprijin sporit țărilor de la frontierele externe în ceea ce privește protejarea granițelor. E vorba în special de resurse financiare pentru viitoare proiecte de infrastructură (de exemplu, construirea unui gard la granița bulgaro-turcă).

2. CE să adopte "o directivă privind returnarea" migranților. 

3. Ar trebui să fie posibile proceduri de azil în țări terțe sigure - după modelul folosit de Danemarca și Marea Britanie. 

4. Rrevocarea dreptului la azil în cazul infractorilor ar trebui să se facă mai ușor.  

5. Comisia Europeană să înființeze și să finanțeze un proiect pilot pentru proceduri rapide de azil la frontierele externe ale UE.