"Când vine mami?", "Eu nu știu cum mai miroase mami." Sudiți - Ialomița, 2019

"Ce-ți lipsește cel mai mult?" a întrebat-o Dana Deac pe o fetiță din Sudiți, Ialomița. O alta, întrebată cum e Madridul față de Sudiți, a răspuns că e frumos, dar că ea se simte mai bine acasă. Școala din Sudiți a chemat eduVOTE în comunitate.
O bunică din sat povestește că a crescut nouă ani un nepot, fără ca părinții lui să fie acasă, și că acesta a trecut prin situații groaznice, când îi spunea: "Când vine mami?" și "Să știi că eu nu mai știu cum miroase mami."
În fiecare sat, în fiecare zonă, bate o inimă. O inimă a comunității, care încearcă să îi suplinească pe cei absenți. O inimă pe care copiii o simt mai bine decât adulții și poate de aceea în Sudiți le place mai mult decât la Madrid. Și, totuși, golul lăsat de părinții lor plecați este atât de mare.
50 din cei 200 de elevi sau preșcolari de la Școala din Sudiți cresc fără părinții lor. Oamenii mari au plecat să câștige mai bine afară și să poată să le trimită puilor cele necesare, "să nu le lipsească nimic". Dar lor le lipsește, totuși, ceva.
Mama. Tata.
Spusele lor, surprinse în clipul de mai jos, nu au nevoie de alte comentarii.
filmări, editare video, foto: Visual Expert, scenariu și script: MixMediaCommunication
Sudiți, satul care iubește Europa

Copiii care au fost plecați în vizită la părinți, în străinătate
Întrebați cine și-a vizitat părinții, în străinătate, copiii au ridicat mâinile.



"Am crescut un nepot nouă ani fără părinți." - povestește bunica din imagine.
«A trecut prin situații groaznice. Îmi spunea: "Când vine mami?"
"Să știi că eu nu știu cum mai miroase mami."»










Europarlamentarul Victor Negrescu a venit printre copii, profesori, părinți și alți membri ai comunității din Sudiți

Background
Echipa eduVOTE a ajuns în Sudiți în urma dorinței școlii de a îi conecta pe elevi, profesori, părinți la dezbaterea europeană. În Sudiți trăiesc, potrivit ultimului recensământ, 2000 de persoane.
Dezbaterile pe care EURACTIV România le organizează în cadrul proiectului eduVOTE in your village - schools as a bridge to debate about 2019 EU elections in rural communities se desfășoară în cinci localități din mediul rural și au ca obiectiv creșterea conștientizării procesului de votare în exercițiul democratic european, diseminarea mesajelor care subliniază legătura dintre Parlamentul European și dezvoltarea rurală, dialogul civic și participarea tinerilor la dezvoltarea comunităților locale.
Inițiativa se derulează cu sprijinul Parlamentului European și cu implicarea comunităților locale. Participarea la vot este un drept și o datorie pentru fiecare cetățean european.
Comentarii