Fostul ministru italian de externe Luigi Di Maio va prelua funcția de Reprezentant Special al UE în Golf, la 1 iunie.

Treisprezece mii de euro pe lună, net, plus beneficii pentru staff și rambursarea cheltuielilor, cu posibilitatea de a ajunge la peste 16.000 de euro în cazul unui transfer în străinătate. Fostul membru al Mișcării 5 Stele (M5S) se va bucura și de statutul de diplomat, cu pașaport și imunitate. Toate timp de 21 de luni, de la 1 iunie 2023 până la 28 februarie 2025, scrie Il  Messaggero.

"Se deduce că remunerația pentru acest rol ar putea corespunde cu cea a unui AD14-15", a explicat președintele ID și europarlamentarul Ligii, Marco Zanni, răspunzând la întrebarea pe care a adresat-o Comisiei Europene cu privire la numirea lui Luigi Di Maio. Consultând tabelul UE, această funcție, a subliniat Zanni, pare a fi plătită cu minim 13.000 de euro pe lună, și cu posibilitatea de a ajunge la peste 16.000 de euro, în cazul transferului în străinătate.

"În timpul mandatului său de ministru de externe, Luigi Di Maio a creat în mod repetat incidente diplomatice cu unele țări care fac parte din Golful Persic", a acuzat Zanni, care se întreabă cum poate fostul ministru "să joace un rol crucial de mediere și diplomație într-o zonă instabilă și cu echilibre geopolitice fragile".

Di Maio va trebui să lucreze la gestionarea aprovizionării cu gaze și petrol care provin din regiune, precum și să se intereseze - de exemplu - de relațiile cu Iranul, aflat în tumult.

Misiunea este primită de la Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă al UE, Josep Borrell, care și l-a dorit foarte tare pentru această funcție, chiar și împotriva voinței Guvernului italian care, cunoscând numirea, și-a arătat imediat nemulțumirile.

Oricum, dacă Borrell este ministrul de externe al UE, Di Maio în acest moment ar putea fi echivalat cu un fel de subsecretar cu responsabilitate pentru o zonă specială.

Sursa: RADOR