Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a anunțat luni că Austria este de acord cu intrarea României și Bulgariei în Schengen cu granițele aeriene. Ridicarea veto-ului vine însă cu mai multe condiții.

În schimbul ridicării veto-ului pentru "Schengenul aerian", Viena solicită o protecție mai strictă a frontierelor terestre externe ale Uniunii, precum și readmisia solicitanților de azil care vin în Austria prin România și Bulgaria, a explicat Karner la postul de televiziune Ö1.

După prezentarea condițiilor, ministrul austriac de Interne spune că este "rândul Comisiei" să dea un răspuns.

Karner susține că a transmis deja cererile Comisiei Europene.

Austria dorește o "triplare a polițiștilor de frontieră și o modernizare tehnică” a sistemului de protecție la granițe, în special la frontierele bulgaro-turce și româno-sârbe. Abia după îndeplinirea acestei cerințe ar fi de acord să ridice veto-ul pentru intrarea celor două țări cu spațiul aerian.

"Ideea este că avem nevoie de progrese în domeniul protecției frontierelor externe ale UE", subliniază Karner.

În schimb, controalele la frontierele terestre ar continua, astfel că Bulgaria și România nu ar fi oficial membre Schengen, notează Puls24.at.

În interviul acordat Ö1, ministrul de Interne a mai explicat că în special solicitanții de azil din Afganistan și Siria ar trebui transferați în România și Bulgaria "cu autobuzul, cu trenul, sub orice formă".

Karner a justificat cererea de controale permanente la frontierele terestre, susținând că e  "o problemă cu contrabandiștii". Din peste 50.000 de cereri de azil din Austria, doar puțin sub 150 de migranți au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de Interne.

Cerințele Austriei vor fi discutate luni și marți de Gerhard Karner împreună cu omologii din România și Bulgaria la Forumul Salzburg care are loc în Slovenia.

Din această organizație fac parte Austria, Bulgaria, România, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia. Statele din Balcanii de Vest și R. Moldova fac parte din Grupul de prieteni al Forumului Salzburg.