Președinta aleasă a Comisiei Europene i-a trasat fiecărui comisar desemnat sarcini pentru următorii cinci ani. Rovanei Plumb îi cere un transport sustenabil, sigur, la un preț rezonabil și accesibil.

"Transportul ajută oamenii, serviciile și bunurile să se miște liber în interiorul Uniunii ... Sarcina dumneavoastră în următorii cinci ani este să vă asigurați că transportul european este sustenabil, sigur, la un preț rezonabil și accesibil", se arată în scrisoarea Ursulei von der Leyen privind misiunea Rovanei Plumb în noua Comisie. 

"Pentru a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic, Europa trebuie să reducă în continuare emisiile într-un ritm mai rapid. Transportul va fi o parte centrală a Pactul ecologic european", mai precizează Von der Leyen.

Vicepreședintele executiv Frans Timmermans va coordona activitatea cu privire la Pactul ecologic european.

Președinta aleasă a CE vrea de la Rovana Plumb "o strategie cuprinzătoare pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă". Ca parte a acestei strategii, comisarul român trebuie să se concentreze asupra creșterii folosirii carburanților alternativi pentru transportul rutier, maritim și aerian.

De asemenea, ea îi cere să joace "un rol principal" în cadrul forumurilor internaționale, în special în negocierile privind reducerea emisiilor la nivel global în cadrul Autorității aeronautice civile internaționale și Organizaței Maritime Internaționale.

Rovana Plumb va trebui să contribuie și la revizuirea Directivei privind impozitarea energiei, pentru a fi aliniată la ambițiile climatice ale UE, și să acorde o atenție specială inovării digitale. De o atenție deosebită trebuie să beneficieze și rețeaua de transport transeuropeană (TEN-T).

Totodată, Plumb ar trebui să se asigure că transportul rămâne accesibil și la prețuri rezonabile, în special pentru cei cu venituri mici sau care locuiesc în zone îndepărtate.