Igor Lukes, profesor de relații internaționale la Universitatea din Boston, a comentat pentru publicația spaniolă La Razon acțiunile controversate ale premierului ungar, liderul UE cel mai apropiat de Putin.

Reporter La Razon: NATO afirmă că va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru a lupta împotriva războiului de iarnă al lui Putin, în ciuda faptului că Ungaria a pus din nou veto asupra țării lui Zelenski de la ultima reuniune a Alianței. De ce Orban nu vrea să cedeze și preferă să fie oaia neagră?

Igor Lukes: Orban poate fi explicat mai bine de un psihiatru. A intrat în viața publică la sfârșitul anilor 1980 ca un rebel anticomunist și antisovietic cu părul lung. A studiat pentru scurt timp la Oxford cu o bursă plătită de miliardarul și filantropul George Soros. Astăzi, el acționează ca apărător al dictaturii lui Putin, consideră că cea mai mare amenințare nu este războiul criminal al Rusiei, ci homosexualii, iar Soros este, în opinia sa, creierul unei conspirații globale de a răsturna toate valorile tradiționale și de a dizolva statele-națiune într-un amestec de rase și religii. Pentru Orban, liberalismul este mort. El și mica sa armată de avocați au conceput o formulă care îi permite să rămână la putere. Nu pot spune dacă s-a schimbat atât de drastic pentru că și-a pierdut mințile sau pentru că Moscova îl poate controla cumva folosind "kompromat", vechea tactică rusă de a obține informații compromițătoare, și șantajul.

Reporter: Kuleba îl acuză pe premierul ungar că folosește Ucraina pentru "propriul său joc cu Uniunea Europeană". Credeți că are dreptate?

Igor Lukes: Aceasta este o afirmație adevărată. Datorită atacului lui Orban asupra fundațiilor democratice ale Ungariei post-comuniste, țara ar fi trebuit să piardă miliarde din finanțarea UE. Până acum, nimeni nu a îndrăznit să reducă cheltuielile, deoarece Orban are puterea de a se opune mai multor politici UE de importanță vitală. Este un joc cinic pe care îl joacă Orban cu viețile civililor ucraineni.

Reporter: Ucraina se așteaptă la mai multe atacuri rusești împotriva infrastructurii energetice, iar Kievul studiază deja o evacuare parțială a orașului din cauza lipsei de electricitate. Ce consecințe grave ar avea aceasta? Deci putem confirma că Putin folosește iarna ca armă de război?

Igor Lukes: Desigur. Există deja nouă milioane de femei și copii ucraineni care trăiesc în circumstanțe disperate în străinătate. Rusia știe că nu poate învinge trupele ucrainene, așa că degradează sistematic capacitatea civililor de a supraviețui iernii viitoare în Ucraina. El speră ca un număr mai mare de refugiați să deranjeze țările UE și să provoace conflicte interne care, în cele din urmă, ar diminua sprijinul Celor 27 pentru Ucraina. Este ceva cu adevărat criminal și oricine îl poate vedea: Uniunea Europeană, Statele Unite și orice altă țară care nu și-a pierdut simțul decenței. Când această nebunie se va termina, va trebui să existe procese împotriva criminalilor de război responsabili.

Reporter: Referitor la Zaporijjia, credeți că Rusia își pregătește iminenta retragere din centrala nucleară? Dacă se va întâmpla acest lucru, controlul instalațiilor ar fi lăsat în seama AIEA?

Igor Lukes: Nu sunt sigur că AIEA este dispusă să-și asume o asemenea responsabilitate. La urma urmei, centrala nucleară se află pe pământ ucrainean și ar trebui să se aplice legile ucrainene, nu cele internaționale. Sunt îngrijorat că rușii vor să-și retragă trupele cu scopul de a bombarda centrala nucleară.

Interviu realizat de Jesus Buitrago/Sursa: RADOR