La 1 iulie 2022, Cehia preia de la Franța președinția rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de șase luni.

Cehia a mai deținut președinția UE o singură dată, în perioada ianuarie-iunie 2009.

Sloganul președinției cehe la Uniunea Eurpeană este "Europe as a task: rethink, rebuild, repower", făcând referire la discursul președintelui ceh Václav Havel, din 1996, cu prilejul ceremonialului Premiul Carol cel Mare - discurs care a fost intitulat intitulat "Europe as a Task". Astfel, în contextul internațional de atunci, favorabil democrațiilor occidentale, Havel le-a cerut europenilor să-și redescopere conștiința și să-și asume responsabilitatea pentru provocările globale de mediu, sociale și economice, se arată pe site-ul oficial al președinției cehe, https://czech-presidency.consilium.europa.eu/.

Logo-ul președinției Cehiei îl are la bază pe cel al primei președinții cehe a Consiliului UE din 2009. Este vorba despre 27 de romburi, dispuse în formă de cerc, reprezentându-le pe cele 27 de state membre.

Conform unui anunț făcut, la 16 iunie 2022, de prim-ministrul ceh, Petr Fiala, președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene va acorda prioritate organizării unui summit privind reconstrucția Ucrainei și lansării unui plan Marshall pentru această țară. "Am dori să organizăm un summit privind reconstrucția postbelică a Ucrainei cu un plan Marshall, în prezența președintelui ucrainean Zelenski", a declarat prim-ministrul ceh la 16 iunie, conform site-ului președinției cehe.

Cehia se va concentra, pe parcursul președinției sale, asupra unor priorități precum:

* gestionarea crizei refugiaților și reconstrucția post-război a Ucrainei;

* securitatea energetică, consolidarea apărării UE;

* reziliența strategică a economiei europene;

* reziliența instituțiilor democratice.

În privința crizei refugiaților, Cehia își propune să se concentreze pe transferuri flexibile de fonduri către Ucraina, asigurarea unui acces sigur la educație pentru copiii ucrainieni, refacerea infrastructurii critice, asigurarea serviciilor de bază, consolidarea rezilienței și redresării și stabilității economice în Ucraina etc.

Referitor la securitatea energetică, Președinția cehă se canalizează pe implementarea accelerată a REPowerEU, a cărui componentă principală este diversificarea surselor, inclusiv logistica, economiile de energie și accelerarea tranziției la surse de energie regenerabile cu emisii scăzute.

Având în vedere instabilitatea globală în creștere, președinția cehă se va concentra pe capabilitățile de apărare și securitate, în special pe parteneriatul cu NATO. De asemenea, președinția va contribui la sprijinirea implementării subiectelor cheie în cadrul proiectului Busola Strategică.

Cu privire la reziliența strategică a economiei europene, președinția are în vedere sprijin direcționat pentru competitivitatea tehnologică bazată pe capacități proprii de producție, împreună cu aprofundarea comerțului liber cu națiunile democratice din lume.

Referindu-se la reziliența instituțiilor democratice, președinția cehă se va concentra asupra consolidării rezilienței instituțiilor care au o influență majoră în menținerea și dezvoltarea valorilor democrației și statului de drept în UE. Acestea includ, de exemplu, finanțarea transparentă a partidelor politice, independența mass-media și un dialog deschis cu cetățenii. În plus, Cehia se va concentra și pe respectarea și consolidarea libertăților și a valorilor europene atât în mediile offline, cât și online.

Președinția Consiliului Uniunii Europene se asigură prin rotație, la fiecare șase luni, între statele membre ale UE, în decursul acestei perioade statul membru asigurând continuitatea agendei UE în cadrul Consiliului și conducând reuniunile acestei formațiuni.

Președinția are două misiuni principale: planificarea și conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului și al grupurilor sale de pregătire și reprezentarea Consiliului în relațiile cu celelalte instituții ale UE.

În ceea ce privește planificarea și conducerea reuniunilor, președinția conduce întâlnirile formale din cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), se asigură că discuțiile se desfășoară în acord cu Regulamentul de procedură și metodele de lucru ale Consiliului și organizează, de asemenea, și reuniuni informale la Bruxelles și în țara care asigură președinția prin rotație.

Cu privire la rolul său de reprezentare, președinția UE reprezintă Consiliul în relațiile cu celelalte instituții ale UE, în special cu Comisia și cu Parlamentul European. Rolul său este de a încerca obținerea unui acord privind dosarele legislative prin așa-numitele triloguri sau prin reuniuni de negociere informale și prin reuniuni ale Comitetului de conciliere.