Cehia, Ungaria, România, Slovenia și Bulgaria au regresat în ceea ce privește egalitatea de gen
În familiile europene, egalitatea de gen este încă un concept îndepărtat, relevă un sondaj recent citat de Euronews. România se numără printre țările în care egalitatea de gen a regresat.
Un nou sondaj a arătat că treburile casnice și îngrijirea copiilor din Marea Britanie continuă să fie împărțite în mod inegal între bărbați și femei. În restul Europei, decalajul este și mai pronunțat. E drept că nimănui nu-i place să facă treburile casnice, dar un nou sondaj a relevat că femeile din Marea Britanie continuă să facă o cantitate disproporționată de treburi casnice, comparativ cu bărbații.
British Social Attitudes Survey (BSA) a constatat că peste trei sferturi dintre persoanele intervievate au spus că treburile casnice ar trebui împărțite în mod egal, dar aproximativ două treimi dintre femei contniuă să facă mai mult decât omologii lor de sex masculin atunci când vine vorba de gătit și curățenie.
Cu toate acestea, rezultatele sondajului oferă o oarecare speranță celor care luptă pentru egalitatea de gen.
La mijlocul anilor 1980, 48% dintre persoanele interievate erau de acord cu ideea că ''treaba unui bărbat este să câștige bani și meseria unei femei este să aibă grijă de casă'', în timp ce anul acesta, doar 9% au fost de acord cu acastă concepție, iar 32% dintre bărbații chestionați au recunoscut că fac mai puține lucruri prin casă decât ar trebui.
În 1983, când a început sondajul BSA, rata de ocupare a femeilor cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani era de doar 54 la sută; acum a crescut la 72% și multe mame care în mod tradițional ar fi rămas acasă după naștere, aleg acum să se întoarcă la muncă.
Diferențele în Europa
În Europa continentală, însă, imaginea este foarte diferită de cea a Regatului Unit. Conform statisticilor compilate de Institutul European pentru Egalitatea de Gen (Eige) în 2021, treburile casnice, îngrijirea copiilor și îngrijirea persoanelor cu dizabilități și alte afecțiuni cronice sunt printre sarcinile cele mai inegal împărțite de pe continent.
Eige a constatat că aproximativ 91% dintre femeile cu copii dedică cel puțin o oră pe zi treburilor casnice, în timp ce procentul scade la 30% în rândul bărbaților cu copii.
Cercetările au arătat că o mare parte din această diviziune inegală a muncii se datorează rolurilor de gen înrădăcinate istoric, transmise de la mame la fiice și de la tați la fii.Nivelul de educație joacă și el un rol important. Femeile mai instruite petrec mai puțin timp făcând treburi casnice în timp ce în cazul bărbaților, lucrurile stau invers.
Eige a descoperit că femeile cu un loc de muncă înalt calificat caută adesea ajutor din exterior pentru treburile casnice, cu scopul de reduce timpul petrecut făcând aceste munci, în timp ce bărbații par să fie reticenți în a cheltui bani pe sarcini pe care aparent le pot face singuri.
În întreaga Europă, multe țări au înregistrat o creștere recentă a echilibrului de gen în procesul decizional și în distribuția responsabilităților pentru treburile casnice.
În ultimul deceniu, Franța, Luxemburg, Italia, Germania și Spania au înregistrat o creștere semnificativă a egalității acasă.
La cealaltă extremă, Cehia, Ungaria, România, Slovenia și Bulgaria au regresat în ceea ce privește egalitatea de gen.
În Europa, statisticile arată că, în medie, 79% dintre femei (cu sau fără copii) se ocupă zilnic de treburile casnice și gătesc, față de doar 34% dintre bărbați.
Acest decalaj este mai mic în Suedia. În națiunea scandinavă, 74% dintre femei îndeplinesc în mod regulat aceste sarcini, însă 56% dintre bărbați participă la ele.
De cealaltă parte a monedei egalității de gen se află Grecia unde 85% dintre femei se ocupă de treburile casnice, în timp ce doar 16% dintre bărbați dau o mână de ajutor. Îngrijirea copiilor: o meserie de femeie?
Când vine vorba de părinți, procentul femeilor care își îngrijesc copiii este, poate deloc surprinzător, mult mai mare decât cel al bărbaților.
Aproximativ 93% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 49 de ani, care au copii sub 18 ani, își îngrijesc copiii zilnic, comparativ cu doar 69% dintre bărbați.
În Grecia, diferența este excepțional de mare: 95% dintre femei au grijă de copii, comparativ cu 53% dintre bărbați.
Și Malta are cifre similare, în timp ce Suedia (96% dintre femei și 90% dintre bărbați) și Slovenia (88% și 82%) sunt mult mai rezonabile în ceea ce privește echilibrul de gen în îngrijirea copiilor.
În general, există o diferență marcată pe tot continentul și în unele regiuni.
Se pare că țările scandinave - urmate îndeaproape de multe țări din Europa de Est - sunt mai înclinate să împărtășească roluri tradiționale ''feminine'', în timp ce țările occidentale rămân ușor în urmă, pe ultimul rând fiind Europa de Sud.
Motivele nu sunt pe deplin clare, deși unul dintre acestea pare să fie că, cu cât o țară este mai religioasă, cu atât acest dezechilibru de gen devine mai înrădăcinat.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii