Ministrii de finante din Franta, Marea Britanie si Germania cred ca Pactul de Stabilitate si Crestere al UE ar trebui schimbat pentru a tine cont de "conditiile ciclice individuale".

Ministrii de finante Nicolas Sarkozy din Franta, britanicul Gordon Brown si germanul Hans Eichel au adus argumente in favoarea unei interpretari mai blande a Pactului se Stabilitate si Crestere al UE, intr-o scrisoare comuna publicata pe 21 mai in Financial Times.

Scrisoarea a fost publicata inainte de intalnirea de pe 22 si 23 mai a ministrilor celor 8 state puternic industrializate, asa numitul G8. Atat Germania cat si Franta au incalcat de trei ori consecutiv regula din Pact care cere tarilor sa pastreze deficitul bugetar sub trei procente. Germania va incalca pactul pentru a patra oara.

"De asemenea trebuie sa luam in calcul conditiile cadrului ciclic si structural individual si sa ne concentram pe termen lung: nivelurile debitelor, finantare sustenabila a angajamentelor pentru pensie si sanatate si imbunatatirea calitatii finantelor publice. Dar cadrele comune nu sunt de ajuns. Guvernele nationale raman responsabile pentru politicile fiscale si isi asuma aceasta responsabilitate vis-a-vis de cetatenii lor."

Comisia a chemat Consiliul UE al Minsitrilor de Finante la Curtea Europena de Justitie in prima parte a acestui an (a se vedea EurActiv.com, 15 ianuarie 2004) din cauza deciziei acestuia de a nu sanctiona incalacarile pactului de catre Franta si Germania.

Cu o alta ocazie, Comisia si-a exprimat dezaprobarea fata de Grecia si Olanda pentru nerespectarea regulii deficitului bugetar din Pact.

Links:

- Stability and growth pact
- Enlargement and the euro

Documente oficiale:

- Comisia: Press release on budgetary surveillance for Greece
- Comisia: Press release on excessive deficit procedure for the Netherlands

Articole de presa: Financial Times and BBC News