Cele mai mari grupuri politice din Parlamentul European susțin emiterea de „obligațiuni de relansare” garantate de bugetul UE pentru a ajuta la combaterea declinului economic cauzat de criza coronavirusului, arată un document văzut de EURACTIV.com.

Proiectul de rezoluție va fi supus votului în plenul de joi, înainte reuniunii Consiliului European din 23 aprilie, care va avea un rol crucial în stabilirea modului de alimentare a unui fond european de finanțare a ieșirii din criză.

Sudul și nordul Europei sunt împărțite pe această temă. Țări precum Italia și Spania susțin emisiune de obligațiuni comune, așa-numitele „coronabonduri”, în timp ce Germania și Olanda se opun oricărei idei de mutualizare a datoriei. Potrivit documentului citat de EURACTIV.com, Parlamentul European optează pentru o abordare echilibrată.

Parlamentarii cer Comisiei Europene să vină cu un pachet masiv de finanțare a investițiilor în vederea relansării și reconstrucției economiilor afectate de pandemia de coronavirus, care să fie inclus în viitorul cadru financiar multianual (CFM), „dincolo de ceea ce fac deja Mecanismul european de stabilitate, Banca Europeană de Investiții și Banca Centrală Europeană”.

„Investițiile necesare vor fi finanțate dintr-un CFM crescut, fonduri și instrumentele financiare existente ale UE și obligațiuni de relansare garantate de bugetul UE; acest pachet nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente și ar trebui să fie orientat către investiții viitoare”, se arată în document.

Proiectul de rezoluție este semnat de Manfred Weber și Esteban Gonzalez Pons, din partea grupului popularilor (PPE), Iratxe García Pérez (șefa gupului socialist S&D), Dacian Cioloș (liderul grupului Renew Europe) și Philippe Lamberts (co-președinte al grupului verzilor).

Grupul de stânga GUE-NGL și conservatorii de la ECR nu susțin inițiativa. Potrivit unor informații, negociatorul GUE-NGL ar fi fost de acord în principiu, dar nu era sigur că întregul grup îl va aproba și nu a dorit să condiționeze exprimarea din rezoluție. Totuși, unii europarlamentari de stânga ar putea vota în favoarea rezoluției în plenul de mâine.

Documentul prevede, de asemenea, că pachetul Comisiei ar trebui să aibă la bază pactul ecologic și transformarea digitală pentru a reporni economia.

În plus, eurodeputații fac trimitere și la planurile executivului UE pentru o nouă strategie industrială, spunând că aceasta trebuie să ducă la un sector industrial mai competitiv și mai rezistent la șocuri. „Sprijinirea reintegrării lanțurilor de aprovizionare în UE și creșterea producției europene de produse cheie precum medicamente, ingrediente farmaceutice, dispozitive medicale, echipamente și materiale”.

În ceea ce privește următorul buget al UE 2021-2027, Parlamentul European susține atât o flexibilitate crescută, cât și creșterea fondurilor.

Eurodeputații susțin un buget al UE mult peste ce a propus Comisia și peste ce au agreat statele membre în Consiliu. În urma pandemiei, Comisia va veni cu o nouă propunere de buget pentru viitorul cadru financiar 2021-2027, iar Ursula von der Leyen, șefa executivului european, a promis că acesta va include o alocare masivă în vederea relansării economice.