Sondajele arată că partide de centru ar putea primi mai multe voturi la alegerile europene din mai 2019, ceea ce va amenința „marea coaliție” dintre marile grupuri de stânga și dreapta din actualul Parlament European.

O creștere a numărului de parlamentari de centru ar duce la sfârșitul monopolului deținut de coaliția popularilor cu socialiștii, potrivit unui raport al Jacques Delors Institute/Notre Europe, scrie EURACTIV Franța.

Raportul "Parlement européen 2019: quel hemicycle? Quelle Europe?” (Parlamentul European 2019: Ce hemiciclu? Ce Europă?” încearcă să estimeze cum va arăta viitorul legislativ pe baza a două tendințe: slăbirea forțelor politice tradiționale și elanul căpătat de zona de centru a politicii, în urma succesului partidului lui Emmanuel Macron - Republique En Marche - în Franța.

În prezent, Partidul Popular European (PPE, de centru-dreapta) și Alianța Socialiștilor și Democraților (S&D, de centru-stânga) au 219 și, respectiv, 188 de deputați, astfel că împreună au o majoritate de 407 de eurodeputați.

Atât în actualul legislativ, cât și în precedentele, aceste două forțe politice au format deseori o majoritate, dar alegerile de anul viitor ar putea schimba balanța puterilor din Parlamentul European.

După Brexit și reajustarea numărului de parlamentari alocați unor țări, Parlamentul European va avea de anul viitor 705 membri, față de 751 în prezent. Astfel, majoritatea va fi de 353 de voturi.

Dar socialiștii vor fi afectați direct de Brexit, deoarece laburiștii constituie una dintre cele mai importante delegații din grupul S&D. În plus, și cea mai mare delegație - cea din Italia - ar putea fi redusă de divizarea Partidului Democrat al fostului premier Matteo Renzi. Ca urmare, raportul citat estimează că grupul S&D ar putea rămâne cu doar 137 de membri în viitoarea legislatură.

În același timp, popularii ar putea obține doar 178 de mandate după alegerile din mai. Cele două grupuri vor rămâne cele mai mari din Parlamentul European, dar nu vor mai putea forma o majoritate împreună, estimează raportul.

Astfel, alte grupuri ar putea căpăta mai multă greutate, dar popularii și socialiștii ar putea să nu agreeze formarea unei majorități împreună cu unul dintre acestea. Alianța Liberalilor și Democraților din Europa (ALDE) ar putea crește prin atragerea atât a partidului lui Macron (care ar putea obține 21 de mandate), cât și a aripii Renzi din Partidul Democrat italian, în cazul divizării acestei formațiuni.

Dar niciuna dintre aceste variante nu este sigură, având în vedere că Republique en Marche poate încerca să formeze un alt grup. Pentru crearea unui grup în Parlamentul European este nevoie de doar 25 de eurodeputați, dar aceștia trebuie să provină din minim 7 țări.

Sondajele arată că un grup de centru ar putea ajunge la 93 de membri, francezilor putându-li-se alătura reprezentanții Ciudadanos (Partidul Cetățenilor) din Spania și cei ai Partidului Liber Democrat (FDP) din Germania.

Raportul estimează că nu va fi înregistrată o creștere masivă a populiștilor, dar grupurile eurosceptice ar putea câștiga mai mulți membri decât în actualul parlament.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor - actualmente, al treilea după numărul de membri - va fi, de asemenea afectat de Brexit, pentru că majoritatea conservatorilor britanici sunt în acest grup, iar numărul de membri va scădea de la 71 la 48.

Dar grupul Europa Națiunilor și a Libertății (ENF), în care sunt formațiunile lui Matteo Salvini și Marine Le Pen, ar putea ajunge la 50 de membri, de la cei 35 din prezent, iar grupul Europa Libertății și Democrației Directe (EFDD), deși va pierde membrii UKIP - partidul lui Nigel Farage - tot va urca de la 45 la 53 de deputați.

În total, raportul estimează că euroscepticii vor avea 160 de mandate din mai, față de 151 în prezent.

În extrema stângă, nu se așteaptă o reconfigurare masivă, dar Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL) ar putea câștiga câteva mandate în plus.

În tot acest context, viitoarea legislatură se anunță complicată, dacă politicienii nu vor reuși crearea unei mari coaliții care să ducă proiectul european mai departe, în contextul avansului luat de eurosceptici, chiar în pofida Brexit.