Ieri, 25 aprilie 2012 Bucurestiul a fost gazda Galei Proprietatii Intelectuale. Evenimentul a reunit personalitati marcante din lumea cercetarii stiintifice romanesti, promotori ai acesteia precum si oameni de afaceri romani si straini interesati de cercetarea stiintifica din Romania ca element de progres economic.

In cadrul Galei, organizata cu sprijinul Camerei Nationale a consilierilor in Proprietate Intelectuala si Oficiului de Stat in Inventii si Marci au fost acordate premii pentru 8 categorii jurizate: Marci Inregistrate, Brevete de Inventie, Legislatie, Litigii de Proprietate Intelectuala, Drepturi de Autor, Inventia anului in domeniul medical precum si Inventia anului 2012.

Invitat la acest eveniment in calitate de sustinator al cercetarii stiintifice romanesti, europarlamentarul Petru Luhan a primit din partea juriului Premiul de Excelenta pentru promovarea inventiilor romanesti la nivel international.

Sunt extrem de onorat de aceasta distinctie. Este, daca vreti o recunoastere publica a activitatii pe care o desfasor de cativa ani, cu scopul promovarii inventatorilor romani de care tara noastra are atata nevoie. Romania este de ani de zile un exportator constant al celor mai bune creiere. Este o realitate trista,  in fata careia, chiar si cei responsabili direct de acest subiect dau semne de resemnare. Ma bucura titlul pe care mi l-au conferit astazi organizatorii dar nu pot sa nu recunosc ca cel mai mare premiu ar fi intoarcerea acasa a cercetatorilor romani talentati.

Europarlamentarul Petru Luhan a organizat la sediul Parlamentului European din Bruxelles, expozitia “Progresul UE prin Inventii Romanesti”. Evenimentul s-a desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Parlamentului European si a pus fata in fata inventatori romani premiati la diverse saloane internationale si numerosi ambasadori, europarlamentari, investitori, membri ai Comisiei Europene.

Printre inventiile care au fost expuse la Bruxelles amintim:

- un microsenzor care poate detecta  cancerul la nivel molecular in urma analizei unei picaturi de sange, in sase minute;

- un procedeu de obtinere a unui bioprodus pe baza de seleniu si crom;

- o instalatie care asigura diminuarea consumului de gaz natural cu cel putin 12% fata de alte instalatii similare;

- o compozitie de amestec ciment-polimer pentru pavat drumuri si sosele care are un pret de pana la 40% mai scazut fata de infrastructurile rutiere traditionale, totodata avand o durata de viata de pana la 40 de ani;

- un Hyper CD-ROM capabil sa stocheze 10 Terra Bytes, considerat a aduce o noua revolutie in stocarea datelor.

Valoarea cercetatorilor romani este mereu confirmata de palmaresul international.  Intern vorbim mereu despre progres economic. Facem scheme si strategii care de care mai controversate pe agenda publica. Niciuna dintre acestea nu mizeaza pe cercetarea stiintifica romaneasca. Acesta este in viziunea mea un pol de resurse neactivat, care,  cu o preocupare constanta din partea Guvernului poate deveni un real motor al economiei romanesti a mai subliniat europarlamentarul roman.

Vorbind despre momentul actual al cercetarii romanesti Petru Luhan a precizat ca : Romaniei ii lipsesc cercetatorii tineri (cu varste cuprinse intre 30-45 ani) majoritatea dintre acestia activand in afara tarii. Vorbim astazi de un numar de 30.000 de cercetatori romani care lucreaza in afara granitelor romanesti. Se intampla asta pentru ca salariile in cercetarea romaneasca sunt sub nivelul celor din statele dezvoltate. Pe de alta parte, raportat la media europeana, fondurile alocate de Romania cercetarii reprezinta un procent extrem de scazut din PIB, chiar daca alocarile bugetare aproape ca s-au dublat in ultimii doi ani

Cat priveste masurile de care cercetarea romaneasca are nevoie, Petru Luhan a mai spus ca: Este nevoie de asigurarea unui cadru competitiv in domeniul cercetarii din Romania, pentru a stimula repatrierea, macar partiala a  potentialului stiintific romanesc. Laserul de la Magurele reprezinta semnalul reabilitarii domeniul cercetarii stiintifice in contextul national si international. Aceasta carte trebuie sa fie atent gestionata! a conchis Petru Luhan.

Acest comunicat a fost transmis de catre Grupul PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 271 de membri si 3 membri observatori din Croatia.