UE ar trebui să aprobe certificatul verde european în luna iunie, pentru a facilita călătoriile în spațiul comunitar. Unele state nu mai au răbdare și negociază între ele recunoașterea propriilor certificate. La București, lucrurile sunt neclare.

Aflat joi la Constanța pentru a discuta cu reprezentanții HoReCa în legătură cu redeschiderea în siguranță a sezonului estival, premierul Florin Cîțu s-a referit și la certificatele de vaccinare, fără a aduce prea multe lămuriri.

El a precizat că o să mai fie prezent pe litoral, pentru a susține turismul românesc în această vară.

Întrebat de declarația vicepremierului Kelemen Hunor privind semnarea cu Ungaria, în câteva zile, a unui  acord privind recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare, premierul a replicat: ”Nu știu dacă se va semna. În acest moment, noi recunoaștem certificatul de vaccinare din Ungaria, Ungaria le recunoaște pe ale noastre, aici e o discuție la MAE, dacă e nevoie neapărat să semnăm un acord sau nu”.

Vicepremierul Kelemen Hunor a spus că, în cadrul întrevederii dintre miniștrii de externe ai României și Ungariei, care a avut loc săptămâna trecută, la Gyula, ambele părți și-au exprimat intenția de a încheia acest acord, relatează publicația hirado.hu, citând cotidianul Krónika.

”Și eu am vorbit cu premierul Florin Cîțu despre acest acord, dar a făcut-o și ministrul de externe Bogdan Aurescu. Prim-ministrul a dat dovadă de deschidere în această privință”, a afirmat Kelemen, potrivit G4Media.ro.

Unele țări europene au demarat deja negocierile bilaterale pentru recunoașterea certificatelor naționale de vaccinare, fără a mai aștepta intrarea în vigoare a adeverinței europene.

Și Israel e interesat de acorduri bilaterale cu țări europene, dacă adeverința UE întârzie prea mult.

Întrebat de certificatul verde european, premierul Cîțu a dat un răspuns ciudat: ”Dacă este o directivă europeană va trebui să o aprobăm, ceea ce vreau eu să fac e ca în România să n-avem nevoie să le folosim și să putem să avem o rată de vaccinare de succes, să putem să mergem fără ele în România. Pe mine mă interesează turismul românesc, mă interesează ce facem noi în România, să redeschidem România, să fie bine în România”.

Dacă nu va exista un certificat, european sau național, cum pare a sugera prim-ministrul, nu e clar cum vor fi verificate persoanele vaccinate. 

Întrebat dacă va exista o aplicație pentru verificarea persoanelor vaccinate, Cîțu a spus că nu știe sigur: ”Deocamdată este foarte ușor să verificăm dacă cineva este vaccinat prin simplu CNP, în aplicația pe care deja o avem".