Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a salutat pe Joe Biden și pe Kamala Harris pentru obținerea numărului necesar de electori pentru a fi declarați câștigători ai alegerilor. Și alți lideri europeni salută victoria democraților.

”Am luat notă de ultimele evoluții din procesul electoral (american). Pe această bază, UE îl felicită pe președintele ales Joe Biden și pe vicepreședinta aleasă Kamala Harris pentru obținerea numărului necesar de electori”, a transmis Charles Michel, într-un comunicat.

Președintele Consiliului European a salutat și prezența record la vot.

”Urmărim procesul de oficializare a rezultatelor și suntem încrezători că sistemul electoral din SUA va anunța în curând rezultatul final”, a mai transmis Michel.

El a evocat angajamentul Uniunii Europene față de un parteneriat transatlantic puternic.

Ministrul german de externe Heiko Maas a precizat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu viitoarea Administrație americană: ”Vom rezolva împreună multe provocări internaționale”.

Maas a mai precizat că ”oferta” UE constă într-un ”nou început pentru relațiile transatlantice”.

”Dorim ca Occidentul să fie din nou o echipă. Acesta este singurul mod în care putem afirma valorile noastre comune în lume; doar așa avem puterea necesară. În calitate de europeni, suntem pregătiți să ne implicăm și mai mult în acest parteneriat”, a transmis șeful diplomației germane, țară ce asigură Președinția rotativă a UE.

Și cancelara Angela Merkel a precizat că așteaptă cu nerăbdare cooperarea cu Joe Biden: ”Prietenia noastră transatlantică este de neînlocuit”. 

Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale

Mai mult pe EurActiv »