Charles Michel: Înfrângerea Ucrainei va pune în pericol valorile UE
O înfrângere a Ucrainei ar pune în pericol valorile europene, motiv pentru care nu există altă alternativă decât ca sprijinul Europei să continue, spune președintele Consiliului European, Charles Michel.
„O înfrângere a Ucrainei nu poate fi o opțiune pentru că înțelegem cu toții unde ar fi și care ar fi consecințele, dacă ar exista”, a spus într-un interviu acordat mai multor publicații, printre care și Euractiv, Michel, în contextul în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei urmează să intre sâmbătă în al treilea an.
„Nimeni nu poate prezice care va fi situația internă din Rusia, dar ceea ce este clar, dacă Ucraina pierde acest război, va exista un risc uriaș pentru valorile noastre”, a adăugat e
UE și liderii săi principali au precizat că intenționează să continue să susțină Kievul, dar livrările de muniție de artilerie au încetinit și există incertitudine cu privire la următorul pachet de ajutor militar de la Bruxelles.
„Există un Plan A – și doar un Plan A – și acesta este sprijinul pentru Ucraina”, a spus Michel.
După deciziile de sprijin politic și financiar luate la ultimele două summit-uri UE, liderii blocului urmează să cadă de acord în martie asupra unui ajutor militar pe termen lung pentru Ucraina în cadrul Facilității europene pentru pace (EPF), utilizat pentru furnizarea de arme către Ucraina.
Cu toate acestea, până acum statele membre UE nu au găsit un acord privind o reformă și o completare a fondului.
Întrebat când se așteaptă la un acord, Michel a spus că chestiunea ar trebui rezolvată „în următoarele câteva săptămâni”, cel mai târziu la reuniunea liderilor UE din martie.
„Putem observa că există și unele dificultăți în Statele Unite și sper sincer că vor urma exemplul nostru, deoarece acești bani pentru Ucraina sunt o investiție în pace și stabilitate”, a spus Michel.
Liderii europeni sunt îngrijorați cu privire la blocarea unui pachet de ajutor pentru Ucraina de 60 de miliarde de dolari în Congresul SUA, care a pus sub semnul întrebării angajamentul pe termen lung al Washingtonului, în timp ce republicanii cer măsuri de securitate la frontieră pentru a trece proiectul de lege.
Întrebat dacă Europa ar fi putut face mai mult pentru a sprijini Ucraina în ultimii doi ani, Michel a spus: „Am fost în centrul procesului decizional alături de UE27 în ultimii ani, și, având în vedere situația mai largă la nivel global, am făcut multe.”
"Este suficient? Trebuie să facem și mai mult acum, trebuie să susținem în continuare Ucraina, trebuie să facem ceea ce este necesar”, a spus Michel.
„Ce s-ar fi întâmplat dacă cele 83 de miliarde de euro nu ar fi fost mobilizate? Care ar fi fost efectul asupra partenerilor noștri?
Deși a spus că bătălia este departe de a se termina, el a susținut: „Am făcut mult mai mult decât ne-am fi putut imagina”.
Alegeri europene
Alegerile europarlamentare din iunie s-ar putea contura ca un test al potențialei ascensiuni a extremei drepte în bloc, complicând și mai mult sprijinul regional pentru Ucraina.
Potrivit unui sondaj recent, cei mai mulți europeni susțin Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, dar doar unul din 10 consideră că Ucraina poate câștiga, majoritatea considerând că un „acord de compromis” este necesar pentru a pune capăt conflictului.
Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că sprijinul blocului Ucrainei ar putea fi exploatat ca subiect de campanie, Michel a spus: „Putem vedea deja că este exploatat”.
„Acest lucru nu este nou – foarte repede după începutul războiului, a existat riscul să ne confruntăm cu o anumită oboseală”, a spus Michel, adăugând că, doi ani mai târziu, UE dă un exemplu restului lumii, „nu cu comunicate, ci cu decizii” privind ajutorul financiar și extinderea.
„Trebuie să le explicăm oamenilor că atunci când investim și când cheltuim bani pentru sprijinirea Ucrainei, această investiție este și o investiție pentru noi înșine, deoarece este o investiție pentru pace și stabilitate în UE”, a adăugat el.
Mai multă coordonare europeană în domeniul apărării
Având în vedere războiul Rusiei și posibilitatea unei a doua administrații Trump, care ar putea scoate SUA din NATO, Europa și-a mărit cheltuielile militare. În același timp, programele și fondurile de apărare ale UE s-au înmulțit.
„După începutul războiului în urmă cu doi ani, înțelegem cu toții că trebuie să construim o arhitectură de securitate mai puternică”, a spus Michel.
„Poate fi de încredere și posibilă doar dacă avem, pe de o parte, mult mai multă coordonare între statele membre UE în ceea ce privește capacitățile, dar și o bază industrială mult mai puternică”, a spus el.
Cuvintele sale au reflectat apelul președintelui francez Emmanuel Macron ca UE, pe termen lung, să lupte pentru „suveranitatea strategică”, mai degrabă decât să se bazeze în mod special pe SUA prin NATO.
„Acum câțiva ani, au existat câteva îndoieli și îmi amintesc că probabil în contextul reuniunii Consiliului European, mulți au avut în vedere că NATO este umbrela securității și Europa ar trebui să fie mai concentrată pe scopuri economice – acum ne confruntăm cu o nouă paradigmă, și sunt încântat să observ că mentalitatea este total diferită”, a spus Michel.
Cheia în acest sens ar fi construirea industriei europene de apărare și achizițiile în cadrul UE.
„Pe termen scurt, desigur, trebuie să cumpărăm din afara Europei, deoarece avem nevoie de echipamente foarte repede și nu putem produce tot ce ne trebuie în Europa”, a spus Michel.
„Trebuie, de asemenea, să reechilibrăm ceea ce cumpărăm în Europa și ceea ce cumpărăm din afara Europei - și astăzi, cumpărăm multe din afara Europei”, a spus el.
„Dacă doriți să oferiți câteva perspective pentru afacerile noastre din întreaga UE, trebuie să facem [o] evaluare [a acestui] a aspect”, a adăugat Michel.
.Întrebat despre propunerea pentru un comisar al UE dedicat pentru apărare, o dezbatere care a câștigat recent amploare, Michel, totuși, a spus că structurile ar fi deja existente.
„Tratatul de la Lisabona este Tratatul de la Lisabona, există o regulă clară pentru Înaltul Reprezentant și, dacă ar exista o propunere a cuiva de a schimba tratatul, atunci va fi nevoie de sprijin din partea statelor membre”, a spus Michel.
Comentarii