Retorica este una, iar conținutul altceva, a subliniat pentru ziarul ungar Népszava președintele Consiliului European, menționând că Viktor Orbán, care este combativ în cuvinte, este un cooperant la masa negocierilor.

Atât timp cât Viktor Orbán semnează declarațiile care susțin unitatea Uniunii Europene și se ține cont de acestea, partenerii săi nu-l vor trage la răspundere din cauza politicii sale separate și a declarațiilor care denigrează comunitatea - rezultă din comentariile publice făcute în timpul summitului UE de săptămâna trecută și din informațiile obținute de la Bruxelles de ziarul ungar Népszava.

Deși observatorii se așteptau ca mulți să-l critice pe premierul ungar din cauza întâlnirii sale cu Putin, care a avut loc la mijlocul lunii octombrie, reacțiile au fost sub așteptări: la întâlnirea cu ușile închise doar câțiva șefi de stat și de guvern au considerat important să menționeze această întâlnire neobișnuită de la Beijing.

În jurul mesei ovale, comentariul lui Orbán despre asemănările dintre Uniunea Sovietică și Uniunea Europeană, făcut la întâlnirea de la Bruxelles, nu a avut cu adevărat un ecou.

"Pe de o parte sunt discursuri, retorică, comunicare, iar pe de altă parte este esența, conținutul. Sarcina mea este să păstrez unitatea europeană. Este ușor? Nu. Merge de la sine? Nu. Presupune multe eforturi pentru a ne asculta reciproc și pentru a ajunge la compromisuri, dar UE a fost întotdeauna un spațiu al compromisurilor", a răspuns corespondentului ziarului Népszava Charles Michel, președintele Consiliului European, când l-a întrebat la o conferință de presă ținută într-un cerc restrâns când intenționează să înscrie în agenda forului de conducere acțiunile premierului "viclean" ungar.

Charles Michel a spus clar la conferința de presă că Viktor Orbán este un participant constructiv la dezbateri. "Astăzi a fost o ocazie bună de a-l asculta pe domnul Orbán și alții, și pentru a înțelege ce cred ei despre ceea ce ar trebui să facem în viitor în privința Rusiei, Ucrainei și altor afaceri internaționale. Mai mulți participanți au adus în discuție întâlnirea dintre Putin și Orbán, și am spus și eu că nu am recomandat ca această întâlnire să aibă loc. Dar aceste dezacorduri nu au împiedicat Consiliul European să dea dovadă de unitate", a subliniat politicianul belgian, care a adăugat: În multe chestiuni nu numai Ungaria, dar și alte state membre au propriile lor opinii divergente. Acestea sunt adesea poziții mai puțin vizibile, dar foarte ferme care trebuie aduse la un numitor comun la întâlniri.

Premiera estoniană Kaja Kallas, care de altfel este destul de critică la adresa omologului său ungar, a făcut o apreciere similară a performanței lui Viktor Orbán.

"În Consiliul European constat, de exemplu în legătură cu Ungaria, că liderii spun ceva presei, apoi intră în sală și sunt de acord cu ceilalți. Atâta timp cât ei spun lucruri greșite, dar fac lucruri corecte, cred că suntem în ordine".

Mai multe surse din UE, care au dorit să își păstreze anonimatul, au precizat pentru ziarul Népszava că comentariile premierului Viktor Orbán la reuniunile Consiliului European sunt de obicei la obiect și ajută la clarificarea punctelor de vedere.

În săptămânile premergătoare summitului de săptămâna trecută de la Bruxelles, mai mulți politicieni și diplomați, care au dorit mai mult sau mai puțin să își păstreze anonimatul, și-au exprimat dezaprobarea față de faptul că liderul unui stat membru UE a stat la masa de negocieri cu președintele rus, care a fost inculpat de Curtea Penală Internațională.

Reprezentanții statelor baltice au fost în fruntea criticilor, de exemplu, ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, i-a cerut la o consultare a miniștrilor de externe lui Péter Szijjártó că de fiecare dată când ia cuvântul să precizeze dacă își exprimă propria sa părere sau cea a Kremlinului. Liderii baltici veniți la summit au criticat întâlnirea în fața camerelor de filmat, dar niciunul dintre ei nu a adus în discuție întâlnirea Orbán-Putin în sala de ședințe, a declarat pentru ziarul Népszava o sursă UE.

Premierul demisionar al Luxemburgului, Xavier Bettel, a avut cele mai dure critici, le-a spus presei și colegilor săi același lucru: Prin acest demers, Viktor Orbán i-a insultat pe soldații ucraineni care luptă pe front. Premierul olandez Mark Rutte, care de obicei nu-și pune lacăt la gură, a calificat strângerea de mână de la Beijing drept "insipidă" în fața reporterilor, dar a adăugat: "Aceste acțiuni ciudate ale lui Orbán nu au afectat până acum unitatea UE în sprijinirea Ucrainei".

Declarația finală de la Bruxelles, care a fost aprobată și de premierul ungar, spune: "Uniunea Europeană va continua să ofere un puternic sprijin financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic Ucrainei și poporului său atâta timp cât va fi necesar".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA