Președintele Consiliului European și-a prezentat vineri propunerile pentru viitorul buget al UE, care vor fi discutate săptămâna viitoare de liderii de stat și de guvern reuniți la Bruxelles.

Problema respectării statului de drept în Uniunea Europeană a aprins din nou spiritele, inclusiv în această săptămână în Parlamentul European, cu mai multe voci pledând pentru condiționarea fondurilor europene, inclusiv a celor alocate pentru lupta împotriva COVID-19, de situația statului de drept și de combaterea corupției din statele membre.

Charles Michel, președintele Consiliului European, este un adept al acestei condiționalități și susține legarea alocării fondurile europene de respectarea valorilor europene și a statului de drept în statele membre. El propune ca sancțiunile să fie adoptate de Consiliu cu majoritate calificată, ceea ce ar elimina principala problemă a singurei forme de penalizare existentă acum în tratatele UE - Articolul 7 - care necesită un vot în unanimitate. 

De asemenea, șeful Consiliului European propune o intensificare a monitorizării situației statului de drept, urmând ca atât Comisia Europeană, cât și Curtea Europeană de Conturi să raporteze deficiențele în implementarea bugetului european.

În propunerea sa privind viitorul buget al UE, Charles Michel a majorat fondurile alocate Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, dar și pentru lupta contra dezinformării și pentru promovarea pluralității media.

Propunerea șefului Consiliului European, cunoscută în cercurile din Bruxelles drept „negobox”, încearcă să împace ambițiile celor care cer un buget european cât mai mare cu pretențiile statelor mai economicoase.

Charles Michel propune un buget multianual de 1.074 miliarde de euro, mai mic decât propunerea avansată de Comisie (circa 1.100 miliarde de euro), dar menține instrumentul de relansare economică la 750 miliarde de euro, inclusiv alocarea propusă de Comisie - 500 miliarde de euro în granturi și restul în împrumuturi.

Pentru a obține sprijinul „statelor frugale”, Michel păstrează rabaturile acordate celor mai bogate state în ceea ce privește constribuțiile acestora la bugetul UE.

VIDEO Laura Codruta Kovesi prezintă stadiul organizării Parchetului European

Mai mult pe EurActiv »