Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat joi că va merge la Beijing pe 1 decembrie, pentru o întâlnire cu președintele chinez, Xi Jinping.

"Vom discuta despre provocările mondiale ca și despre subiecte de interes comun", a precizat într-un mesaj pe Twitter șeful instituției care reprezintă cele 27 de țări membre ale UE, relatează La Libre Belgique.

Această întâlnire vine într-un context de intense discuții între europeni privind felul în care să se poziționeze față de China și să-și găsească propria voce dincolo de tensiunile tot mai mari dintre Washington și Beijing. Charles Michel trebuie să se poziționeze pe de o parte față de o țară ca Germania, care are interese importante în China, și alte state, ca Lituania, care și-a atras furia Beijingului stabilind legături cu Taiwanul, considerat de China parte integrantă a teritoriului ei.

"În contextul unui mediu geopolitic și economic tensionat, vizita este o ocazie oportună pentru UE și China de a dialoga", a precizat Consiliul European într-un comunicat.

Pe 12 noiembrie, la Phnom Penh, cu câteva zile înaintea summitului G20 la care Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele american, Joe Biden, Charles Michel apelase la Beijing să convingă Rusia să respecte dreptul internațional în Ucraina.

"Încurajăm autoritațile chineze să utilizeze toate mijloacele de care dispun pentru a convinge Rusia să respecte frontierele recunoscute internațional, să respecte suveranitatea Ucrainei", declarase liderul belgian pentru AFP.

Luna aceasta, într-un incident care ilustrează tensiunile dintre Bruxelles și Beijing, difuzarea unui discurs al lui Charles Michel, programată la inaugurarea unui târg comercial la Shanghai, a fost anulată de autoritățile chineze care doreau să-l cenzureze parțial, potrivit mai multor diplomați europeni.

Un diplomat precizase că autoritățile chineze voiau să cenzureze în discurs toate referirile la războiul din Ucraina. Un subiect sensibil în China, care se vrea oficial neutră, dar rămâne un aliat strategic important al Rusiei.Relațiile dintre China și Uniunea Europeană s-au deteriorat de la impunerea de sancțiuni, de ambele părți, pe tema acuzațiilor de încălcări ale drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang.

Uniunea Europeană consideră China un "partener, concurent economic și rival sistemic", potrivit formulării adoptate în 2019.Legăturile comerciale chino-europene rămân puternice, în special pentru Germania, al cărei cancelar, Olaf Scholz, a fost, la sfârșitul lui octombrie, primul lider din G7 care a mers în China de la începutul pandemiei de coronavirus.

Beijingul nu a comentat imediat anunțul privind călătoria lui Charles Michel săptămâna vitoare. "China va comunica informații în timp util", a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez al Afacerilor Externe, răspunzând la o întrebare pe acest subiect.

Sursa: RADOR