Două organizații conduse de politicieni FIDESZ cer Guvernului de la Budapesta să elimine plafonarea prețurilor la alimente, măsură care-i afectează pe producători.

O declarație comună a fost dată publicității în acest sens de Camera Agricolă, condusă de Balázs Győrffy, dar a fost semnată și de președintele Asociației Cercurilor Agricole și Cooperativelor Fermiere din Ungaria (MAGOSZ), István Jakab. Ambii sunt membri FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban.

În Ungaria, prima măsură privind pafonarea prețurilor la alimente a intrat în vigoare în urmă cu un an, pe 1 februarie 2022. Potrivit specialiștilor acestui sector, în mediul de piață bulversat al Uniunii Europene, eliminarea plafoanelor de preț ar contribui la menținerea competitivității agriculturii și industriei alimentare autohtone, stabilizând, totodată, autosuficiența alimentară a țării, scrie Nepszava.

Acesta este interesul comun al producătorilor, procesatorilor de alimente și comercianților, se arată în Declarația semnată, printre altele, de organizațiile de producători și de procesatori, precum și de reprezentanții comerțului cu amănuntul. Pe piața Uniunii Europene, care în prezent este dezechilibrată, este foarte important ca furnizorii din Ungaria să își poată menține în continuare pozițiile și competitivitatea, susțin semnatarii Declarației, menționând că plafonul de preț nu este o măsură de piață, ci una socială.

Organizațiile amintite și reprezentanții comerțului cu amănuntul constată cu regret că importurile sunt în creștere pe mai multe segmente, iar relația de încredere care era stabilită anterior între comercianți și furnizorii interni s-a slăbit.

Deși recunosc că plafonul de preț a însemnat o reducere semnificativă pentru familii, consideră că măsura provoacă pierderi semnificative pentru comercianți. Toate acestea afectează în prezent întregul sector. Prin eliminarea plafonului de preț procesele de denaturare a pieței care produc efecte adverse ar înceta, a căror încetare ar putea fi benefică și pentru consumatori, sunt de părere organizațiile de specialitate, care subliniază că este în interesul consumatorilor ungari ca expunerea la import să nu crească în continuare, deoarece aceasta amenință autosuficiența alimentară internă.

Cu toate că plafonarea prețurilor este o măsură favorabilă consumatorilor pe termen scurt, pe termen lung provoacă un deficit de mărfuri, denaturează piața și amenință funcționarea sustenabilă și predictibilitatea liniilor de produse autohtone. Din punctul de vedere al agriculturii, industriei alimentare și comerțului ungar eliminarea plafonului de preț este justificată. În cazul înlăturării acestuia, comercianții vor colabora cu furnizorii lor interni pentru a se asigura că consumatorii au acces la produse ungare la un preț mai favorabil și într-o cantitate care să răspundă nevoilor lor, se mai arată în Declarație.

Declarația a fost semnată, printre alții, de Camera Națională de Economie Agrară, Asociația Ungară a Comerțului, Asociația Cercurilor Agricole și Cooperativelor Fermiere din Ungaria, dar chiar și de Asociația Națională a Cooperativelor Generale de Consumatori și Societăților Comerciale.

Sursa: RADOR