Parlamentul European a aprobat un acord între UE și China de a proteja numele a 200 de specialități agroalimentare din Europa și China împotriva falsificării.

Cu 645 de voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” și 18 abțineri, Parlamentul European a aprobat miercuri acordul semnat în septembrie 2020 între UE și China pentru a se asigura că o sută de produse europene cu indicații geografice (IG) — inclusiv Feta, Münchener Bier, Polska Wódka sau Queso Manchego — vor fi protejate din punct de vedere juridic în China împotriva imitațiilor și a utilizării abuzive a denumirii unui produs.

În același timp, o sută de produse chinezești vor beneficia de același tip de protecție în UE, potrivit Biroului de presă al PE.

Eurodeputații au convenit să extindă acordul la încă 175 de produse europene și chinezești în termen de patru ani.

În rezoluția ce însoțește acordul, Parlamentul European a salutat acordul, numindu-l ”un exercițiu important de consolidare a încrederii” în cadrul negocierilor în curs de desfășurare între UE și China cu privire la un acord bilateral de investiții.

În același timp, PE își exprimă îngrijorarea cu privire la practicile de denaturare a pieței utilizate de întreprinderile de stat chineze, la transferurile forțate de tehnologie și la alte practici comerciale neloiale.

De asemenea, Parlamentul European este profund îngrijorat de relatările privind exploatarea și detenția uigurilor în fabricile din China.