Cine ar putea bloca acordul UE-Mercosur și în ce condiții
După zeci de ani de negocieri, tratatul Mercosur continuă să stârnească controverse, scrie Euronews, care face o trecere în revistă a ultimelor evoluții care marchează acest dosar tot mai controversat.
În ultimele săptămâni, sute de fermieri au protestat în Franța și în alte țări europene împotriva acordului de liber schimb dintre UE și grupul sud-american format din Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay și Bolivia (cunoscut sub numele de Mercosur).
Dar de ce este atât de greu de acceptat acest tratat pentru unele sectoare? Și, dacă rămân împotriva lor, ar putea țări precum Franța să blocheze adoptarea acesteia?
Ce este tratatul Mercosur?
Tratatul Mercosur este un acord de liber schimb care urmărește eliminarea aproape a tuturor taxelor vamale la produsele comercializate între cele două grupuri de țări semnatare.
Procedând astfel, își propune să creeze una dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume, cuprinzând 750 de milioane de oameni și aproximativ o cincime din economia globală.
Odată aprobat, Europa va putea exporta mai ușor mașini, mașini, pesticide, produse farmaceutice, vin sau brânză în țările din America de Sud. Pe de altă parte, va putea, la rândul său, să importe produse din acestea din urmă precum componente auto sau alimente la un preț mult mai mic decât cel actual.
De ce protestează fermierii împotriva tratatului?
Tocmai din acest motiv, mulți fermieri consideră că tratatul le-ar putea afecta puternic sectorul, generând o concurență neloială în comparație cu producătorii sud-americani.
„Trebuie să respectăm reguli specifice pentru a produce alimente de calitate. Numai că astăzi alte țări, în special cele din America Latină, nu trebuie să respecte aceleași standarde: iar noi denunțăm acest lucru”, a declarat Stéphane Joandel, fermier francez și secretarul general al unui sindicat de fermieri.
„Nu le putem cere fermierilor să producă respectând toate regulile dacă apoi importăm produse care nu respectă bunăstarea animalelor, mediul sau drepturile lucrătorilor”, a adăugat el pentru Euronews. Fermierii europeni cer așadar „clauze oglindă”, care să standardizeze efectiv procedurile de pe cele două continente.
Deși Comisia Europeană asigură că țările Mercosur vor trebui să respecte reguli și reglementări echivalente, un raport recent a subliniat că Brazilia nu este în măsură să asigure că produsele de carne cu hormoni interziși în UE nu ajunge pe continent.
Cine va câștiga și cine va pierde cu acordul?
Potrivit lui Charlotte Emlinger, economist specializat în comerț și agricultură, câștigătorii vor fi industria prelucrătoare din sectoare precum cea auto, farmaceutică, utilaje, textile, sau chiar sectoare precum producția de vin sau brânzeturi. Industria cărnii de vită și păsări de curte va suferi pierderi.
Însă, la modul mai general, potrivit cercetătorului, tratatul Mercosur va avea un impact destul de limitat: „Ceea ce s-a negociat este o reducere a taxelor vamale la un anumit volum de produse, de exemplu o cantitate relativ limitată de carne de vită. Vorbim de aproximativ 99.000 de tone de carne de vită, doar 1,2% din consumul european. Din acest motiv, impactul va fi limitat. Cu toate acestea, este de înțeles furia fermierilor, e chiar legitimă. Este un sector foarte fragil din punct de vedere economic, care recent a avut de-a face cu boli și vreme rea. Eu cred că Mercosur este mai degrabă picătura care a făcut să se verse apa din pahar și nu miezul problemei.
Ce țări sunt în favoarea acordului comercial cu Mercosur?
Mai multe economii mari ale UE sunt în favoarea tratatului, cum ar fi Germania, Portugalia și Spania. „Uniunea Europeană vrea să se izoleze? Sau este interesată, în contextul geopolitic particular pe care îl trăim, și mai ales după alegerile americane, să extindă rețeaua de acorduri comerciale cu țări terțe pentru a ne menține și influența economică și comercială? Cred că răspunsul este foarte clar”, a declarat Luis Planas Puchades, ministrul Agriculturii din Spania.
Și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și-a exprimat sprijinul puternic pentru tratatul Mercosur, numindu-l „un acord de mare importanță economică și strategică”.
Ce trebuie făcut pentru a bloca aderarea la tratat?
Franța s-a opus cu fermitate tratatului Mercosur, alături de Polonia, Austria și Țările de Jos. Miercurea trecută, camera inferioară a parlamentului francez a votat aproape în unanimitate împotriva acordului - o rară demonstrație de unitate într-o țară divizată politic. Numai că votul a fost de fapt doar simbolic.
Pentru a putea bloca acordul comercial, Franța ar trebui să reunească cel puțin trei țări UE reprezentând cel puțin 35% din populație. În prezent, singura țară cu populație mare care s-a alăturat Franței este Polonia. Parisul mai trebuie să găsească alte două state mari pentru a forma o minoritate capabilă să împiedice aprobarea.
În acest sens, Franța a încercat să se apropie de țări precum Italia și România.
Ce se va întâmpla acum?
Summitul Mercosur, care va avea loc pe 5 și 6 decembrie în Uruguay, ar putea fi un moment cheie pentru semnarea acordului. Dacă UE și grupul sud-american reușesc să finalizeze tratatul, vor mai dura câteva luni, dacă nu chiar ani, pentru ca noile reguli să intre în vigoare.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii