Partidul lui Boiko Borisov are nevoie de un nume care iese din șablonul politic intern și din profilurile de până acum ale candidaților la funcția de premier, notează 24Chasa.

Comisarul european bulgar pentru inovare, cercetare științifică, cultură, educație și tineret a participat la Ziua Europei sub forma unui dialog civil pe tema educației și inovației.

Avem nevoie de oameni pregătiți, cu cunoștințele și abilitățile necesare - acesta a fost principalul mesaj al lui Gabriel când a explicat cum, prin inovații, tranziția digitală și cea verde se vor transforma în soluții utile pentru viața de zi cu zi a oamenilor.

GERB are nevoie nu doar de oameni pregătiți pentru postul premier, ci și pentru cabinet. Și mai presus de toate, are nevoie de un nume care iese din șablonul politic intern și din profilurile de până acum ale premierilor candidați, care nu s-au concretizat în ciuda calităților lor incontestabile de experți.

Un nume care se rostește adesea la Bruxelles și care, dacă acest guvern va fi ales, va deschide ușor uși acolo. Și va „traduce”, va pune într-un cadru mai acceptabil câteva dintre mesajele politicienilor bulgari, greu de înțeles pentru restul liderilor europeni.

Și probabil că nu este deloc o coincidență că acum Gabriel se află la Sofia. Pentru că, spun cunoscători, numele a fost sondat în această lună de blocaj parlamentar și negocieri privind programul comun al GERB și PP-BD, care s-au dovedit a nu fi tocmai genenale.

Foarte reținută în discursul ei, delicată, rezervată în măsura în care mulți ar considera-o plictisitoare, printre altele, comisarul european ar părea un antipod (și antidot) la exaltarea excesivă a partidelor din Bulgaria în criza ultimilor doi ani.

După numele de fată Nedelceva, ea se numără printre politicienii bulgari cu cea mai stabilă și deja lungă carieră în Europa. După două mandate de europarlamentar - din 2009 până în 2017, în 2012 a devenit vicepreședinte al Partidului Popular European - Femei, precum și vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European, din 2014 este șefa delegației bulgare.

În prezent se află la al doilea mandat de comisar european – de data aceasta cu portofoliul de inovare, cercetare științifică, cultură, educație și tineret. Înainte de votul final al echipei sale, șefa CE, Ursula von der Leyen, a adăugat alte câteva accente importante în portofoliul lui Gabriel. „Cultura și educația sunt cele care leagă istoria noastră de viitorul nostru. Acestea ne fac unici - sufletul nostru, diversitatea, moștenirea. Știu că cu Mariya Gabriel acestea sunt pe mâini sigure”, a spus ea.

La numai 5 zile după ce Radev a înmânat GERB mandatul, Gabriel a împlinit 44 de ani. După ce a terminat Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, ea a studiat la Institutul de Științe Politice din orașul francez Bordeaux. A absolvit un master în „Politică comparată și relații internaționale” și a rămas cadru didactic până când GERB a convins-o să intre pe lista pentru PE.

În 2017, la prima sa audiere în calitate de candidat la funcția de comisar european pentru economie digitală, a impresionat cu un discurs în bulgară, engleză și franceză. A devenit cel mai tânăr membru al comisiei lui Jean-Claude Juncker.

„Am fost foarte fericită de vestea că Mariya Gabriel ar putea fi următorul comisar european al Bulgariei. Știu că interesul național al Bulgariei va fi protejat, ea ar fi un comisar european foarte diferit de predecesorii săi”, a reacționat atunci actuala vicepreședintă a Bulgariei, Iliana Iotova, care a fost și ea europarlamentară.

În inima Europei, Mariya și-a găsit și dragostea - în 2012, când s-a căsătorit cu francezul Francois din echipa fostului șef al PE, Antonio Tajani. La nunta lor de la Sofia, șeful de atunci al PPE, Daul, a fost naș, iar colegii din diferitele partide s-au bucurat sincer de povestea romantică care s-a întâmplat literalmente sub ochii lor - Francois i-a dat inelul în fața ușilor din sala de plen. Fiul lor Edward s-a născut la Sofia. „Ea este încă cu picioarele pe pământ, dedicată muncii sale, nu are timp de hobby-uri, pauze lungi și plimbări”, spun apropiații ei. Timpul liber este doar pentru familie.

Sursa: RADOR