Marcel Ciolacu a declarat luni că parlamentarii social-democrați vor vota proiectul privind bugetul de venituri proprii, dar solicită Guvernului să vină cu explicații în Parlament și să prezinte Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Doar șapte state europene au trecut prin parlamentele naționale acest proiect privind bugetul de venituri proprii. Sunt ferm convins că PSD va vota acest proiect, pentru că nu poate să nu voteze ceea ce întreaga Europă a hotărât, dar, cu adevărat, solicităm să vină cu explicații în Parlament și să prezinte Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, a declarat președintele PSD, adăugând că românii trebuie să știe exact ce urmează, întrucât e vorba de zeci de ani și de împrumuturi pe care le plătim cu toții.

"Ce reprezintă acest buget de venituri proprii: România urmează să primească prin Programul Național de Redresare și Reziliență un împrumut de 17 miliarde de euro și 14 miliarde de euro sub formă de grant, dar aceste 14 miliarde urmează să fie recuperate prin taxe, în principal în zona de mediu, direct plătite la Bruxelles și la Comisia Europeană. Este normal și suntem îndreptățiți să știm și noi și toți românii ce se întâmplă cu acești bani, ce reprezintă aceste noi taxe și unde se vor duce acești bani în PNRR. Nu este un lucru de șantaj, este un lucru normae", a spus Ciolacu, citat de Agerpres.

Statele membre UE pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul lor Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la 30 aprilie 2021, în vederea emiterii de către Comisie a deciziei de aprobare a Planului național.

În luna ianuarie, ministrul investițiilor și proiectelor europene Cristian Ghinea spunea că Guvernul vrea să finalizeze Planul actualizat de Redresare și Reziliență până pe 5 martie.

Pe 22 februarie, Ministerul investițiilor și proiectelor europene (MIPE) anunța că a finalizat seria de consultări interministeriale și dezbateri publice pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Pe parcursul următoarelor două săptămâni propunerile primite vor fi integrate și documentul va fi transmis Comisiei Europene, mai preciza instituția.

Potrivit unor surse EURACTIV, PNRR nu va fi gata săptămâna aceasta.