Scorul la alegerile din 9 iunie este ”un eșec” pentru REPER, dar și pentru toată mișcarea de modernizare a României și este ”un mesaj și un duș rece pe care îl primesc cu toată responsabilitatea”, a precizat luni Dacian Cioloș.

”Cele peste 300.000 de voturi primite la europarlamentare nu sunt puține în condiții normale, însă comasarea a crescut prezența și, fără să avem încă cifre oficiale finale, realitatea ne arată că nu am trecut pragul electoral. Scorul național este un eșec pentru noi, dar și pentru toată mișcarea de modernizare a României și este un mesaj și un duș rece pe care îl primesc cu toată responsabilitatea”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

El a explicat că sunt multe decizii din trecut care au adus partidul la acest eșec, ”orgolii, semnale prost înțelese”.

După ce ”avem rezultatele finale, trebuie să judecăm și să acționăm pe baza lecțiilor învățate și a mesajului transmis de alegători, iar cei care au energia și validarea oamenilor, să încerce rapid reconstrucția opoziției centrist-liberale, fără egouri și fantomele trecutului”, a spus Cioloș.

Pe de altă parte, Cioloș se declară ”optimist” privind o reconstrucție pe ”o bază solidă”: ”Nicușor Dan a câștigat Bucureștiul, Dominic Fritz a fost reconfirmat la Timișoara. În foarte multe orașe, scorul cumulat al REPER, USR și al celor doi independenți trece de 25-30%”.

El vede posibilă construirea unei alternative la PSD-PNL și la extremism.

Totodată, Dacian Cioloș crede că încă este timp pentru un rezultat bun la parlamentare și prezidențiale.

În același timp, Cioloș anunță că își ia ”un timp de reflecție asumându-mi neîndeplinirea unui obiectiv ambițios”.