Până acum, Comisia Europeană a evaluat pozitiv planurile de redresare și reziliență propuse de 16 state membre.

Comisia Europeană a adoptat joi o evaluare pozitivă a planului Ciprului, în valoare totală de 1,2 miliarde de euro (atât subvenții, cât și împrumuturi), ca parte a mecanismului de redresare și reziliență. Această finanțare va sprijini punerea în aplicare a măsurilor cruciale de investiții și reformă prezentate în planul de redresare propus de guvernul Ciprului.

Evaluarea Comisiei constată că planul Ciprului alocă 41% din suma totală măsurilor care sprijină obiectivele climatice, în timp ce 23% din alocări sunt destinate măsurilor care sprijină tranziția digitală. 

„Cu NextGenerationEU, ne modelăm economiile și societățile pentru deceniile următoare. Investim ca niciodată în digitalizare - și am văzut exemplele. Facem din pactul ecologic european o realitate”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, la prezentarea planului în Cipru.

„Planul a fost proiectat aici în Cipru și va stimula creșterea care va îmbunătăți profund, moderniza și transforma astfel economia cipriotă”, a adăugat șefa Comisiei.

Tot joi, Executivul european a aprobat și planul propus de guvernul croat. În total, Croația va beneficia de 6,3 miliarde de euro, în subvenții în cadrul mecanismului de recuperare și reziliență (RRF). Evaluarea Comisiei constată că planul Croației dedică 40% din alocarea sa totală măsurilor care sprijină obiectivele climatice, iar 20% sunt destinate măsurilor care sprijină tranziția digitală.

„Cu 6,3 miliarde de euro, Croația va fi cel mai mare beneficiar al facilității de recuperare și reziliență comparativ cu dimensiunea economiei sale. Planul de redresare al Croației va sprijini măsuri cruciale care vor contribui la construirea unui viitor mai verde și mai digital pentru toți cetățenii croați”, a punctat Ursula von der Leyen.

Mecanismul de redresare și reziliență este elementul central al instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi și granturi în valoare totală de 672,5 miliarde de euro. Fondurile pot fi utilizate pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor făcute de țările UE pentru a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 și a face economia Europei mai durabilă, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru provocările și oportunitățile oferite de tranziția către o economie verde și de tranziția digitală.

Pentru a accesa fonduri din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, statele membre prezintă planuri naționale de redresare și reziliență, care vor fi aprobate de Consiliul UE, în urma unei evaluări făcute de Comisia Europeană. 

Comisia Europeană a aprobat anterior planurile depuse de 14 state membre: Spania, Portugalia, Grecia, Danemarca, Luxemburg, Austria, Slovacia, Italia, Letonia, Germania, Belgia, Franța, Slovenia și Lituania.