Concluziile foarte bune ale recentei misiuni de evaluare ne aduc mai aproape de îndeplinirea obiectivului de aderare la Schengen, spune premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Bruxelles.

Discuțile premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au axat asupra aderării României la Spațiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

De asemenea, au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova.

”Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al guvernului.

Prim-ministrul a menționat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiției, subliniind că  progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.


Nicolae Ciucă a discutat chestiunea Schengen și cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Evocând sprijinul consecvent și activ al forului legislativ european și al președintei Roberta Metsola față de obiectivul de concretizare a aderării României la Spațiul Schengen până la finele anului, premierul Nicolae Ciucă a mulțumit pentru această susținere.

”Rezoluția adoptată recent de Parlamentul European recunoaște pe deplin așteptările legitime ale României privind aderarea la Spațiul Schengen, ceea ce ne dă încredere că acțiunile consistente asumate de România privind aplicarea standardelor acquis-ului Schengen oferă baza solidă pentru adoptarea rapidă a unei decizii politice favorabile”, a declarat premierul.

”Nu ar mai trebui pierdut timp”, ”locul României este în Schengen", a scris pe Twitter  Roberta Metsola, după întâlnirea cu premierul român la Bruxelles.

Ținte și jaloane

Șeful Executivului a asigurat de angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă și cuprinzătoare a țintelor și jaloanelor  asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Referitor la țintele și jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuțiilor tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen.

Totodată, prim-ministrul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar și al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României: ”Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menținerea concentrării pe obiectivele de tranziție digitală, ecologică și consolidarea rezilienței. Premierul României a menționat că sunt importante și ajustări ale unor ținte și jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale”.

Ciucă a arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.

Sprijin consistent pentru R. Moldova

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat importanța acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, masuri suplimentare de facilitare a accesului pe piața UE a produselor din această țară și eliminarea tarifelor  de roaming.

Premierul a reiterat angajamentul României pentru susținerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea și integrarea refugiaților, respectiv a tranzitului de cereale.