Președintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că România va prelua migranți din Austria pe procedura Dublin, menționând că "nu este vorba de alte solicitări în plus, ci de ceea ce există în momentul de față în funcțiune".

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că România va prelua migranți din Austria pe procedura Dublin, menționând că "nu este vorba de alte solicitări în plus, ci de ceea ce există în momentul de față în funcțiune", relatează Agerpres.

"Nu există orice formă, este un format Dublin pe care România deja îl aplică. Mai există formatul prin care în bilateral, pe anumite agreement-uri stabilite, de exemplu, între Austria și România se desfășoară partea aceasta de returnare a migranților ilegali care au fost găsiți în Austria, și el funcționează și astăzi. De asemenea, există partea situațiilor excepționale, cum a fost situația din Italia sau din Grecia, când la nivel european s-au reunit toți responsabilii și s-a stabilit ca fiecare țară să preia un număr de migranți. Deci, acestea sunt singurele modalități", a spus Ciucă, întrebat dacă România este pregătită să accepte transportul migranților din Austria sub orice formă, în contextul condițiilor impuse de această țară pentru acceptarea aderării țării noastre la Schengen cu granițele aeriene.

Întrebat dacă Bucureștiul este pregătit să accepte returnarea migranților doar pe procedura Dublin, Ciucă a răspuns: "Despre asta este vorba în momentul de față, de nimic altceva în plus".

"Și mai este un proiect pilot care se desfășoară în România, este vorba de proiectul de la granița dintre Serbia și România, prin care migranții pot fi returnați într-o procedură mai rapidă de aproximativ două săptămâni", a adăugat Nicolae Ciucă.El a explicat că procedura Dublin prevede ca migranții care au fost identificați ca trecând prin România și au ajuns în Austria sau în altă țară "să revină din țara din care au pornit".

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că România nu se poate trezi cu o cotă mai mare de migranți ilegal pe teritoriul său, Ciucă a răspuns: "Despre asta este vorba".

Chestionat dacă Austria nu va cere transferul tuturor migranților, Nicolae Ciucă a spus că nu este vorba de alte solicitări în plus, ci "de ceea ce există în momentul de față în funcțiune."România, încă o dată, așa cum a îndeplinit toate solicitările și acum doi ani, și acum un an, și anul acesta le respectă", a adăugat Nicolae Ciucă.