UPDATECiucă și Predoiu, întâlnire cu Nehammer și Karner pe tema Schengen

Șeful Senatului, Nicolae Ciucă, și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, anunță că s-au întâlnit cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și ministrul Gerhard Karner, discuțiile dintre ei vizând aderarea completă a României la Spațiul Schengen.
"M-am întâlnit astăzi, la Viena, cu cancelarul Karl Nehammer. Tema centrală de discuție a fost accederea pe deplin a României la Spațiul Schengen. Sunt încrezător că decizia finală va fi făcută la nivel tehnic în curând. Mulțumesc ministerelor noastre de Interne și de Externe pentru munca lor continuă în a finaliza cu succes procesul de aderare", a scris Nicolae Ciucă într-un mesaj pe platforma X.
+++
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut tot luni o întrevedere de lucru, la Viena, cu ministrul federal de Interne al Republicii Austria, Gerhard Karner.
Cei doi miniștri au abordat principalul punct al întâlnirii, respectiv au discutat despre următoarea reuniune importantă pentru dosarul Schengen, care va avea loc între miniștrii de Interne, în perioada 21-22 noiembrie, la Budapesta.
"Discuțiile au relevat contribuția României și Austriei în asigurarea securității frontierelor externe ale UE, în combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere, inclusiv pe componenta de dimensiune externă, pentru o abordare preventivă.Ministrul Predoiu a subliniat faptul că Decizia privind Air și Maritime Schengen a fost implementată impecabil, fără nicio sincopă. România, prin MAI, respectiv Poliția de Frontieră, a redus substanțial nivelul migrației ilegale la frontierele naționale. De asemenea, toate aspectele convenite în plan bilateral cu Austria se aplică cu rezultate foarte bune", a transmis MAI printr-un comunicat de presă.
Ministrul Predoiu a reafirmat angajamentul României de a menține, și pe viitor, practici sigure și eficiente de gestionare a frontierelor, de a aplica toate procedurile Schengen și de a contribui de manieră semnificativă la eforturile UE de combatere cât mai eficientă a criminalității transfrontaliere.
Perspectivele admiterii în Schengen cu granițele terestre sunt "pozitive", a declarat lunea trecută șefa diplomației române, Luminița Odobescu.
Subiectul aderării României la Schengen și cu frontierele terestre s-a regăsit "constant" în dialogul nostru bilateral și în plan european, "lucrăm împreună cu MAI, suntem în contact permanent nu numai cu colegii din Austria dar și cu Comisia Europeană și cu președinția ungară și cu alte state membre, considerăm că discuțiile evoluează pozitiv", a declarat Luminița Odobescu, într-o conferință de presă.
"Suntem optimiști, dar lucrăm în continuare în această direcție și pot să spun că perspectivele sunt pozitive și datorită pregătirii României, nu numai în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor de aderare, lucru care e cunoscut deja, ci și ceea ce ce am făcut în materie de protecție a frontierelor externe ale UE, a dialogului constant cu celelalte state și a contribuției noastre la asigurarea securității frontierelor externe", a mai spus ministra de Externe, răspunzând unei întrebări.
Luminița Odobescu a subliniat că rezultatele ultimelor luni în "reducerea considerabilă și în anumite cazuri chiar eliminarea migrației ilegale din regiunea noastră se datorează și eforturilor considerabile ale României, alături de partenerii externi".
Pe 7 noiembrie, prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că o decizie privind intrarea României în Schengen cu frontiera terestră ar putea fi luată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din țara noastră.
Comentarii