Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a respins miercuri recursul formulat de Polonia și Ungaria împotriva noului mecanism care permite UE să taie fondurile europene pentru țările membre care încalcă statul de drept.

CJUE a stabilit astăzi că autoritățile europene pot tăia fonduri europene în cazul în care un stat membru nu respectă statul de drept.

Recursul a fost formulat de Polonia și Ungaria, două țări care se află de mult timp în conflict cu Bruxellesul, contestând numeroase decizii europene.

Decizia e definitivă.

„Condiționalitatea este in vigoare și de acum se va aplica împotriva tuturor celor care atacă statul de drept”, a declarat eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.

„Odată cu această decizie, așteptăm din partea Comisiei Europene să nu mai amâne declanșarea mecanismului. Adică să înceapă să aplice efectiv regulamentul dacă a evaluat că există posibile cazuri de încălcare a statului de drept în țările membre UE”, a adăugat Mureșan, într-un mesaj postat pe Facebook.

Ministrul adjunct al justiției din Polonia a declarat că decizia CJUE este un atac la adresa suveranității țării sale.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că Legislativul se așteaptă acum ca Executivul de la Bruxelles să aplice mecanismul de condiționalitate. 

''Comisia va apăra bugetul Uniunii împotriva încălcărilor principiilor statului de drept'', a scris pe Twitter președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând că în următoarele săptămâni Executivul UE va adopta noi orientări pentru a clarifica modul în care funcționează în practică mecanismul care penalizează încălcările statului de drept cu tăierea fondurilor  europene.