CJUE: Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal pe care trebuie să-l recupereze
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat marți decizia Comisiei Europene din 2016, conform căreia Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal pe care acum trebuie să îl recupereze.
În anii 1991 și 2007, Irlanda a emis două soluții fiscale anticipate în favoarea a două societăți din grupul Apple [Apple Sales International (ASI) și Apple Operations Europe (AOE)], care erau constituite ca societăți de drept irlandez, dar nu aveau rezidența fiscală în Irlanda.
În anul 2016, Comisia Europeană a decis că societățile din grupul Apple au beneficiat, din anul 1991 până în anul 2014, de avantaje fiscale care constituie un ajutor de stat acordat de Irlanda. Acest ajutor privea tratamentul fiscal al profitului generat de activități ale Apple în afara Statelor Unite.
În anul 2020, Tribunalul a anulat decizia adoptată de Comisie, considerând că aceasta nu stabilise în mod suficient existența unui avantaj selectiv în favoarea respectivelor societăți.
Pronunțându-se în recurs, Curtea de Justiție a UE (CJUE) a anulat marți hotărârea Tribunalului, soluționând în mod definitiv litigiul, în favoarea Comisiei Europene.
Potrivit Curții, Tribunalul a săvârșit erori atunci când a statuat că Comisia nu a dovedit în mod suficient că licențele de proprietate intelectuală deținute de ASI și AOE - două societăți din grupul Apple - și profiturile aferente acestora generate de vânzările produselor Apple în afara Statelor Unite ar fi trebuit să fie atribuite, în scopuri fiscale, sucursalelor irlandeze.
În special, Tribunalul a statuat în mod eronat, pe de o parte, că raționamentul cu titlu principal al Comisiei se întemeia pe aprecieri eronate privind impozitarea normală în temeiul dreptului fiscal irlandez aplicabil în speță și, pe de altă parte, a admis criticile invocate de Irlanda, precum și de ASI și AOE împotriva aprecierilor factuale ale Comisiei cu privire la activitățile sucursalelor irlandeze ale ASI și AOE și la activitățile desfășurate în afara acestor sucursale.
Curtea confirmă în special abordarea Comisiei potrivit căreia, în temeiul dispoziției relevante din dreptul irlandez referitoare la calcularea impozitării societăților nerezidente, activitățile sucursalelor aparținând ASI și AOE în Irlanda nu trebuiau comparate cu activități ale altor societăți din grupul Apple, de exemplu o societate-mamă din Statele Unite, ci cu cele ale altor entități ale acestor societăți, în special sediile lor situate în afara Irlandei.
Apple va trebui să dea înapoi 13 miliarde de euro.
Comentarii