Lega ungară care obligă organizațiile civile să-și divulge donatorii din străinătate contravine regulilor UE care protejează drepturile fundamentale, a decis joi Curtea de justiție a UE.

Instanța cu sediul în Luxemburg susține că legea adoptată de Budapesta a a introdus restricții ”discriminatorii și nejustificate” în ceea ce privește atât organizațiile non-guvernamentale și persoanele care le sprijină.

Restricțiile sunt în contradicție cu libertatea de circulație a capitalurilor, cu dreptul la respectarea vieții private și cu libertatea de asociere, precizează CJUE.

Legea a fost adoptată de Guvernul condus de Viktor Orban în 2017. Potrivit legii, ONG-urile care primesc donații anuale de peste 24.000 de euro de la finanțatori străini trebuie să se înregistreze în calitate de organizații care beneficiază de sprijin din străinătate. 

Criticii spun că legea îl vizează pe finanțistul american de origine ungară George Soros, care a creat în 1984 Open Society Foundations, fundație prea puțin pe placul premierului Viktor Orban. Totodată, ei spun că legea vizează reducerea la tăcere a opoziției, notează DW.