Pandemia de COVID-19 remodelează lumea, iar UE trebuie să se adapteze la noile realități și să sporească capacitatea de rezistență atât a membrilor lor, cât și a instituțiilor europene în ansamblu.

Aflat în vizită la București, vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, comisar pentru relații interinstituționale și prospectivă, s-a declarat foarte impresionat de activitatea României în materie de rezistență la vulnerabilități, evocând și Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență ce urmează să fie inaugurat luni în Capitală, transmite Agerpres.

Uniunea Europeană și NATO trebuie să fie mai bine pregătite, întrucât ne aflăm într-o perioadă în care ne îndepărtăm de multilateralism și ne îndreptăm spre o lume multipolară, în care mari puteri sunt în competiție, a spus Sefcovic într-un discurs susținut la Forumul de Securitate Atlantic-Marea Neagră 2021, găzduit de Institutul Aspen din România, desfășurat sub genericul „Securitatea democratică și reziliența în era competiției marilor puteri”.

Vicepreședintele Comisiei Europene a arătat că înțelege de ce România vede Marea Neagră ca o răscruce de competiție geopolitică, nu doar din cauza infrastructurii de energie sau transport, ci și datorită intereselor marilor puteri. Sefcovic a spus că UE nu trebuie să mai permită preluarea de companii și start-up-uri de către giganți economici din afara Europei.

Comisarul european a reamintit cele patru domenii de acțiune în domeniul rezilienței ca o nouă busolă pentru politicile UE - dimensiunea socială și economică, dimensiunea geopolitică, dimensiunea ecologică și dimensiunea digitală. În opinia sa, angajamentul UE de a deveni mai rezistentă la vulnerabilități va contribui la consolidarea autonomiei sale strategice, iar o Uniune Europeană mai puternică înseamnă și o Alianță Nord-Atlantică mai puternică. 

NATO și Uniunea Europeană reprezintă o platformă unitară în ceea ce privește abordarea rezilienței, a spus luni și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul celei de-a treia ediții a Atlantic-Black Sea Security Forum.

Pandemia COVID-19 a remodelat lumea, comunitatea europeană, dar și pe cea trans-atlantică, a spus Geoană. „Și am început să ne mai uităm din ce în ce mai intens la modul în care ne putem asigura că acest indiciu al rezilienței poate fi dezvoltat și abordat și cum putea ajuta mai mult națiunile parte a Alianței”, a adăugat acesta.