Comisara europeană pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a declarat joi optimistă înaintea reuniunii miniștrilor de interne din UE, ce are pactul privind migrația și azilul drept punct central pe agendă.

''Referitor la pactul privind migrația și azilul, facem progrese și sunt optimistă că acest Consiliu va fi ca cel din iunie, când miniștrii erau pregătiți să facă ultimul pas. Așadar, sper că astăzi miniștrii vor putea cădea de acord asupra ultimului element al pactului, propunerile referitoare la situațiile de criză, astfel încât toate părțile pactului să poată face apoi obiectul negocierilor în trilog (Comisia Europeană-Parlamentul European-Consiliul UE)'', a afirmat Yohansson înaintea reuniunii, relatează Agerpres.

O prevedere inclusă în pactul privind migrația și azilul, prezentat de Comisia Europeană în septembrie 2020, se referă la includerea unor regulament de criză pentru situațiile create de fluxuri masive de migranți la frontierele externe ale UE.

Textul este menit să contribuie la o reacție europeană în cazul unui aflux masiv de migranți într-o țară a Uniunii Europene, așa cum a fost cazul în timpul crizei migrației din 2015-2016. Acest regulament de criză prevede un regim mai puțin favorabil solicitanților de azil decât procedurile obișnuite.