Europarlamentarul USR Vlad Botoș și europarlamentarul PMP Eugen Tomac au trimis scrisori Věrei Jourová, comisar pentru Valori și Transparență, și lui Didier Reynders, comisar pentru Justiție, pe tema comasării alegerilor din România.

Demersul este complementar procedurii de sesizare a Comisiei de la Veneția inițiate, marți, de USR.

„Alegerile locale au specificul lor și nu văd de ce s-ar dori un haos administrativ în cele peste 3.000 de primării din țară, în consiliile locale și cele județene prin alegerea unor reprezentanți care ar trebui să aștepte 5 luni până să-și preia mandatele. Ar fi o lipsă crasă de respect față de aleșii locali din România să amesteci cele două scrutinuri, să amesteci temele și buletinele de vot”, declară europarlamentarul USR Vlad Botoș.

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale reprezintă o amenințare substanțială la adresa integrității procesului electoral, statului de drept și valorilor democratice, spun contestatarii.

„Este evident că actuala putere încearcă din răsputeri să își creeze avantaje prin metode josnice. Schimbarea regulilor în timpul jocului nu poate demonstra decât nivelul de frică la care au ajuns. Frica de români și alegerea lor. Garantarea unui scrutin corect este esențială, prin urmare am atenționat și la nivel european despre abuzul ce urmează să aibă loc în România. Asemenea metode nu sunt tolerate în statele europene democratice”, afirmă europarlamentarul PMP Eugen Tomac.

Eurodeputații USR și PMP aduc la cunoștința comisarilor europeni intenția PSD și PNL de a modifica legislația electorală cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu doar ar crea confuzie printre alegători și ar complica exercitarea dreptului la vot, ci chiar ar duce la o restrângere a drepturilor alegătorilor, în condițiile în care cei care aveau posibilitatea să voteze oriunde în țară pe liste speciale vor fi obligați să voteze doar în localitatea de domiciliu.

În plus, dat fiind că mandatele actualilor primari, șefi de CJ-uri și consilieri locali și județeni au fost validate pe 27 octombrie 2020, organizarea unor alegeri locale pe 9 iunie ar însemna fie reducerea mandatului acestora, fie am avea 5 luni cu două rânduri de aleși locali, unii în funcție, unii care așteaptă să-și înceapă mandatul. Or, astfel de soluții sunt vădit neconstituționale.

Totodată, comasarea celor două tipuri de alegeri vine la pachet cu încălcarea dreptului constituțional de a fi ales în ceea ce-i privește pe candidații care ar dori să participe la ambele alegeri.

Reamintim că marți, USR a demarat procedurile de sesizare a Comisiei de la Veneția în legătură cu planurile de comasare a alegerilor în România.

USR a solicitat președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneția pentru o opinile legată de scenariul comasării alegerilor europarlamentare și locale din România, cu mai puțin de șase luni înainte de termenul stabilit.

"E o chestiune de bun-simț și responsabilitate de a nu schimba regulile în timpul jocului. Noi suntem la cinci luni de alegeri, cum să pui alegerile pentru primari care sunt în toamnă, că atunci se termină mandatele, la un loc cu europarlamentarele?! E o aberație! Este o mare pată pe haina de general a lui Nicolae Ciucă faptul că se pretează la așa ceva și un gest care arată că nu îi place democrația! Și dacă generalul pensionar special mai are nevoie de o clarificare de la Comisia de la Veneția, noi am făcut și acest demers”, afirmă Cătălin Drulă, președinte USR. 

„În fiecare săptămână, altă idee de comasare a alegerilor: PNL-PSD joacă alba-neagra cu democrația din România, cu unicul scop de a-și aranja apele electoral, pe deasupra cetățenilor. Și există riscul să continue acest dispreț la adresa statului de drept și a oamenilor până în ziua alegerilor. I-am solicitat – din nou – președintelui APCE să sesizeze Comisia de la Veneția ca să oprim acest circ penibil pe votul românilor, dacă respectul pentru Constituție e, altfel, opțional pentru această majoritate contra naturii”, susține Iulian Bulai, deputat USR, președinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). 

Sesizările vin în baza discuției tot mai aprinse pe acest subiect în spațiul public.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri după ședința partidului în care s-a mandatat conducerea să inițieze discuțiile în coaliție pe subiectul comasării alegerilor că o variantă posibilă și benefică este comasarea europarlamentarelor cu localele dar există și celelalte variante în analiză, potrivit News.ro.

Liderul PNL a precizat că în ședința conducerii PNL nu s-a discutat despre un acord politic extins cu PSD. 

Președintele PNL a ținut să precizeze că ”PNL are 1.232 de primari, 14.185 de consilieri locali și județeni, 17 președinți de Consilii Județene, deci există un activ de partid care, indiferent de modul în care se vor desfășura alegerile, va fi la fel de mobilizat”.

”În România, în ultimii 35 de ani, a existat o singură dată când un acord politic dinainte prestabilit s-a întâmplat să fie și respectat, mai ales când a fost vorba de o rocadă, de a preda mandatul de pe o funcție de conducere și asta s-a întâmplat când am fost prim-ministru”, a spus Ciucă. 

Liderul PSD. Marcel Ciolacu, a precizat tot miercuri că nu a fost luată nicio decizie în interiorul partidului privind comasarea alegerilor, iar o hotărâre trebuie luată în coaliție, nu doar de către social-democrați, mai scrie News.ro.

„După unii da, după alții nu. Cu certitudine pe 9 iunie o să avem alegeri europarlamentare.  Nu am luat o decizie în interiorul partidului și plus că nu putem să o luăm singuri. CU toate că alți colegi de coaliție nu cunosc acest detaliu și această comasare. De aceea am stabilit cu toți colegii parlamentari că nu vor vota nicio modificare legislativă în acest moment în ceea ce privește comasarea alegerilor sau decalare a vreunui rând de alegeri”, a afirmat Marcel Ciolacu.