Comisarul european Johannes Hahn se așteaptă ca Viena să-și ridice vetoul împotriva aderării Bulgariei și României la Schengen în timp util, deschizând calea pentru ca țara să-și repare imaginea la nivel european.

În decembrie 2022, Austria, puternic concentrată pe problemele migrației, a blocat aderarea Bulgariei și României la Schengen. În timp ce Croația a fost primită, Sofia și Bucureștiul au fost revoltate de decizie, notează EURACTIV.com.

"În viitorul relativ previzibil, ambele țări pot deveni membre Schengen”, a declarat duminică Johannes Hahn, pentru postul public ORF. Un prim pas ar putea fi făcut pentru aderarea cu spațiul aerian, a adăugat el.

Analiștii austrieci au pus dreptul de veto al Vienei pe seama viitoarelor alegeri regionale din Austria Inferioară din 29 ianuarie, un fief al conservatorilor din ÖVP. Hahn însuși provine din partidul de orientare conservatoare, dar este în mare parte departe de politica internă din cauza a două mandate succesive de comisar la Bruxelles.

Hahn a recunoscut că imaginea Austriei cu "siguranță" a avut de suferit în Bulgaria și România ca urmare a dreptului de veto, "dar asta se poate repara".

Deși "nu este mulțumit” de dreptul de veto, Hahn a remarcat că afluxul de solicitanți de azil cu care se confruntă Austria, aproximativ 80.000 neînregistrați, reprezintă o problemă.

În viitor, UE ar trebui să se asigure că politica de vize a unei țări candidate la aderare se aliniază 100% cu cea a bloculului comunitar, a subliniat comisarul european pentru buget.

În 2022, decizia Serbiei de a permite călătorii fără viză pentru indieni și tunisieni a dus la o creștere serioasă a cererilor de azil din partea cetățenilor acestor țări.