Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a acuzat joi un comisar european că a încercat să-l „șantajeze” în legătură cu adoptarea controversatei legi a „agentului străin”.

Afirmația l-a determinat pe comisarul pentru extindere Olivér Várhelyi să răspundă imediat, susținând că apelul său către liderul georgian a fost denaturat.

Kobakhidze a susținut că un comisar european, fără a furniza numele acelui politician, a „enumerat o serie de măsuri pe care politicienii occidentali le-ar putea lua dacă vetoul prezidențial asupra legii transparenței este anulat”.

Kobakhidze susține că a fost o „amenințare îngrozitoare”, oficialul european referindu-se la o recentă tentativă de asasinat asupra prim-ministrului slovac Robert Fico și i-a spus „să fie foarte atent”.

Premierul georgian nu a dezvăluit la ce comisar se referă. „În scop preventiv, m-am considerat obligat să ofer informații despre această amenințare pentru societatea georgiană”, a scris Kobakhidze.

„Paralela făcută cu încercarea de a-l ucide pe Robert Fico ne reamintește că, sub forma unui partid de război global, avem de-a face cu o forță extrem de periculoasă care va face orice pentru a aduce haosul în Georgia”, a adăugat el.

Potrivit narațiunii partidului Visul Georgian (GD), există un „partid de război global”, o forumulare prin care formațiunea se referă la forțele care lucrează pentru a implica Georgia în războiul Ucrainei cu Rusia și pentru a deschide un „al doilea front” pe teritoriul georgian.

În ultimul an, membrii partidului Visul georgian au folosit narațiunea mai ales pentru a discredita politicienii occidentali sau actorii societății civile care critică acțiunile guvernului, fără a spune cine ar aparține respectivului grup.

Într-o declarație publicată joi seară, comisarul pentru extindere Várhelyi a spus că discuția sa telefonică cu Kobakhidze a fost „nu doar scoasă complet din context, ci a fost și prezentată publicului într-un mod care ar putea da naștere la o interpretare complet greșită a scopului inițial al apelului meu”.

Várhelyi a spus că a încercat să-l avertizeze pe Kobakhidze „să nu incendieze în continuare situația deja fragilă prin adoptarea acestei legi care ar putea duce la o polarizare suplimentară și la posibile situații necontrolate pe străzile din Tbilisi”.

El a mai spus că a reiterat apelul UE pentru retragerea controversatului proiect de lege privind „agenții străini”.

El a reamintit că e un ”prieten binecunoscut și respectat până acum al Georgiei”. Várhelyi a menținut legături amicale cu partidul Visul georgian, aflat la puterea.

Deputații partidului de guvernământ ar urma săptămâna viitoare să treacă peste veto-ul prezidențial împotriva controversatei legi a „agenților străini”, o lege votată în Parlament în pofida protestelor și a criticilor partenerilor occidentali.

Criticii au subliniat că legislația ar reflecta legislația rusă, folosită pentru a reduce la tăcere vocile critice față de guvern, în timp ce UE a avertizat că este „incompatibilă” cu cererea de lungă durată a Georgiei de aderare la UE, cerând Tbilisi să retragă legea.

Cel mai important organism de drept constituțional al Consiliului Europei, Comisia de la Veneția, într-un aviz juridic urgent emis săptămâna aceasta, a îndemnat guvernul georgian  să abroge legea, deoarece ar putea fi folosită pentru a reduce la tăcere vocile critice.